Kijk, dat is nog eens interessant! Slimme achterlichten die gebruik maken van AI (Artificial Intelligence) en machine learning. Lezyne introduceert namelijk drie vernieuwde achterlichten die gebruik maken van slimme data. Het gaat om de Saddle Ai Alert 250, de Strip Pro Ai Alert 400+ en de KTV Pro+ Ai Alert.

Van links naar rechts: KTV Pro+ Ai Alert, Saddle Ai Alert 250 en Strip Pro Ai Alert 400+

Slimme lampjes herkennen afremmen en veranderende weersomstandigheden

Lezyne heeft dus gebruik gemaakt van AI en machine learning gedurende de ontwikkelfase van deze drie lampjes. Zo herkennen de lampjes wanneer de rijder afremt en herkennen ze slecht weer. Hierdoor lichten de lampjes op bij afremmen en val je beter op in slecht weer. Je hebt trouwens zelf de keuze of je deze technologie aan of uit zet.

De lampjes zijn dus in staat zich aan te passen naar situaties en weersomstandigheden, en qua veiligheid is dat een mooie verbetering. Het mooie is dat de slimme data ten goede komt van de veiligheid van de rijder, en ik vind het mooi dat Lezyne voor dit doeleinde gebruikt maakt van Ai. Het betreft overigens een gesloten systeem, dus je hoeft je geen zorgen te maken wat betreft het gebruik – of misbruik – van data.

Alle lampjes zijn oplaadbaar met een USB-C kabel, die je er overigens niet bij krijgt. De lampjes zijn IPX7 waterdicht en de Wide Angle Optics zorgen voor een zichtbaarheid van 270 graden. Je bent dus niet alleen vanaf achteren zichtbaar, maar ook vanaf de zijkant. Deze drie lampjes zijn niet volledig nieuw, maar de toegepaste Ai technologie en machine learning wel. Op elk lampje staat zichtbaar Ai, en zo is de Ai Alert collectie dus ook te herkennen.

Saddle Ai Alert 250 – compact lampje voor onder je zadel

Het meest compacte lampje is de Saddle Ai Alert 250. Het lampje schroef je op een mount, die je aan de rails van je zadel moet bevestigen. Het lampje heeft zeven standen en de felste stand is 250 Lumen. De accuduur is afhankelijk van de modus waarin je de lamp gebruikt, en is maximaal 60 uur. Het lampje is ook geschikt voor een carbon zadelrails. Het lampje weegt 73 gram en kost € 74,95.

Strip Pro Ai Alert 400+

Het tweede lampje in de Ai Alert collectie is de Strip Pro Ai Alert 400+. Dit lampje heeft maximaal maar liefst 400 Lumen, maximaal 80 uur batterijcapaciteit en zeven verschillende standen. Het lampje weegt 71 gram en kost € 59,95. Dit lampje bevestig je op de zadelpen met een rubberen strap. Eerder schreven we al eens over de ‘standaard’ versie van de Lezyne Strip Drive. De Strip Pro Ai Alert 400+ past op ieder type zadelpennen.

KTV Pro+ Ai Alert

Als derde en laatste hebben we dan nog de KTV Pro+ Ai Alert. Je bevestigt het lampje op dezelfde manier als de Strip Pro Ai Alert 400+, maar qua formaat is deze lamp net iets kleiner. Het lampje heeft met een maximale gebruiksduur van 20 uur een relatief lage batterijcapaciteit, zeker als je het vergelijkt met de andere twee lampjes. Dit lampje heeft 6 standen, maximaal 150 Lumen en een gewicht van 50 gram. De KTV Pro+ Ai Alert kost € 39,95 en past op zowel ronde als aero zadelpennen.

Meer info via Lezyne.