Een beetje verbaasd was ik over het feit dat we op Racefietsblog.nl nog nooit iets hebben geschreven over Brother Cycles. Brother Cycles is een klein fietsenmerk uit Engeland opgericht door twee broers. Ze verkopen alleen stalen frames en fietsen. En als liefhebbers van staal, vonden we het dan ook weleens tijd om aandacht aan dit merk te besteden. En laten we dan maar beginnen met hun nieuwe allround racer, de Stroma.

De Stroma bestond al een tijdje in het assortiment van Brother Cycles. Voor wie zich afvraagt waar die naam Stroma toch vandaan komt: Stroma is de naam van een eiland voor de kust van Schotland. De oude Stroma was een klassieke racefiets met velgremmen, smalle banden en Reynolds 853 buizen. Een mooie fiets, maar niet modern genoeg. Daarom gingen ze in 2018 al nadenken over een nieuwe Stroma. En de nieuwe Stroma heeft een nieuwe inslag gekregen: de fiets moest veelzijdiger worden.

Rechttoe rechtaan
Als eerste kreeg de fiets schijfremmen en meer ruimte voor bredere banden. Er passen nu banden tot 700x32c in. Je kunt nu ook spatborden monteren, zodat je de fiets ook in slecht weer kunt gebruiken. Niet zo heel modern, maar soms wel makkelijk, zijn de kabels die nog gewoon buitenom lopen. Als je de fiets in zijn geheel bekijkt, staan de kabels toch wat slordig. Want de fiets ziet er in zijn grijze kleur en zijn rechttoe rechtaan buizen strak uit.

Voor de buizen hebben ze gekozen voor Reynolds 725 buizen. Een stapje lager dan Reynolds 853 van het vorige frame, maar wel beter voor de portemonnee. Het nieuwe frame plus de voorvork zal £ 849,- kosten, in euro’s zal dat waarschijnlijk rond de duizend uitkomen. Wil je de fiets hebben, dan moet je nog even wachten want de Stroma is vanaf volgend jaar februari te koop via een pre-order.

Meer info via Brother Cycles