324 kilometer gravel, zo’n 3400 hoogtemeters en een parcoursrecord van 9 uur en 58 minuten. Dat was de Dirty Kanza van winnaar Colin Strickland. Hij is de eerste ooit die de gravelrace binnen tien uur weet te finishen en dat terwijl hij zelfs nog een keer fout reed en twee lekke banden heeft gehad onderweg. Zijn Allied Able fiets bespraken we trouwens al eerder.

Strava
De Dirty Kanza is één van de zwaarste gravelraces ter wereld. De route van 200 mijl loopt door één van de laatst overgebleven delen van de prairie in de staat Kansas. De route kent bijna alleen maar onverharde wegen en de temperaturen stijgen naar ruim boven de dertig graden. Strickland heeft zijn winnende rit geupload naar zijn Strava-profiel en dan zie je al snel wat een indrukwekkende prestatie hij heeft geleverd. Zijn powerfile is niet geheel compleet, maar de eerste 180 kilometer reed hij met een gemiddeld vermogen van ongeveer 280 watt. Mensen die met een vermogensmeter rijden weten dat je dan van goede huize moet komen. Zeker als je bedenkt dat je dan nog maar net over de helft van de race bent.

De koers was ‘nog maar’ 150 kilometer onderweg toen Strickland wegreed uit de kopgroep van tien. Hij heeft gegokt op een solo van ruim 170 km. Gegokt, en gewonnen! Op het moment van wegrijden heeft hij zich gefocust op zijn voeding en als hij het keerpunt zou bereiken met voorsprong gaf hij zichzelf een goede kans. Vanaf daar heb je de wind in de rug. “Je moet durven verliezen om te kunnen winnen”.

Profs
De kopgroep waaruit hij wegreed bestond onder andere uit drie World-Tour renners. Lachlan Morton en Alex Howes van Education First (zie foto, en Rapha maakte ook nog een leuke video over hen, zie hieronder) en Peter Stetina van Trek-Segafredo. Oud prof Ted King zat ook in deze groep en deze Dirty Kanza was zijn hoofddoel van 2019. Helaas voor King reden de profs te hard in de achtervolging en moest hij ze laten gaan. Ook voor de profs was er pech onderweg maar ondanks een goede samenwerking hebben ze Strickland niet terug weten te halen.

De winst van Strickland is een grote verrassing, aangezien hij normaal koerst op een fixie. Hij is een bekende naam in het Red Hook circuit waarbij wedstrijden zo’n drie kwartier duren. Dan is 200 mijl gravelen met een gemiddelde van 32,7 km/h toch wel even wat anders.

Tags: