Tenaci is de gravelafdeling van Ere. Die naam is niet zomaar gekozen. Nee Tenaci komt uit het Latijn en betekent grip. Toepasselijk voor de gravellijn. De Tenaci lijn bestond eigenlijk alleen uit banden, maar Ere kon het (gelukkig) niet laten om een bijpassende gravelwielset te ontwerpen.

Aluminium wielset

De nieuwe Ere Tenaci GR20 wielen zijn gemaakt van aluminium en zijn ontworpen om tegen een stootje te kunnen. To take a beating, zoals het zo lekker klinkt in het engels. Voor de naven hebben ze hetzelfde systeem aangehouden als bij de andere Ere wielen, dus het onderhoud of vervangen moet vlot en makkelijk gaan. Voor de lagers kun je ook nog kiezen voor een upgrade naar EZO lagers of keramische lagers. De naven zijn geschikt voor Shimano, Campagnolo en Sram XRD cassettes.

Aero spaken en kleurtjes

De Tenaci GR20 wielset heeft aluminium aero spaken. Even dacht ik: waarom aero spaken in een gravelwielset? Maar de beredenering is best logisch, want gravelstroken zijn toch regelmatig over open terrein. En zeker in Nederland is er overal wel wind te vinden.

Voor de wielset kun je kiezen uit zes verschillende kleuren decals. Je kunt nog altijd gewoon voor het standaard zwart of wit met een rood logo kiezen. Maar met de kleuren groen, rood, paars of blauw kun je je fiets misschien net wat extra geven. De prijs is voor alle kleuren hetzelfde en dat is € 399,-. En op de weegschaal moet er 1625 gram tevoorschijn komen als je de wielen erop zet.

Update banden

De Tenaci gravelbanden krijgen tegelijkertijd een update t.o.v. de eerdere editie. De band heeft nog steeds een diamantpatroon op het midden van de band en een grover profiel aan de zijkant voor grip in de bochten. Maar met wat kleine aanpassingen aan het karkas moet de rolweerstand wat lager zijn. Je kunt nu kiezen uit een 120 of 220 TPI karkas. De 220 TPI wordt met de hand gemaakt en hier betaal je € 69,- voor. Deze band is alleen in de breedte 38mm te koop. De versie van 120 TPI kost € 49,- en is te koop in de breedtes 34, 38 of 42mm.

Meer info via Ere