We kennen bijna allemaal wel iemand met een setje Fast Forward wielen in zijn of haar racer. Het Nederlandse merk uit Zwolle staat misschien nog wel beter bekend als FFWD en dat staat dan vaak ook groot op de wielen. De RAW wielset bestond al even in een uitvoering met 44 mm hoge velgen. Vandaag lanceert Fast Forward een nieuwe RAW wielset in drie verschillende hoogtes.

Carbon spaken

Je hebt de keuze uit een wielset met een velghoogte van 33, 44 of 55 mm. Ten opzichte van de vorige wielset zijn er een paar belangrijke veranderingen te benoemen. Allereerst de spaken, want die zijn nu van carbon. Volgens FFWD is hierdoor het gewicht omlaag gegaan. De spaken zorgen er ook voor dat de input naar het midden van het wiel gaat, waardoor je een stijver wiel krijgt dat directer reageert. Ten opzichte van de vorige RAW wielset is de nieuwe set 10% lichter en 17% stijver.

Eigen naaf met CeramicSpeed lagers

Een andere verandering is de keuze voor eigen naven, waar in het vorige wielset nog gekozen werd voor een DT180 naaf van DT Swiss. De eigen custom naaf is voorzien van CeramicSpeed lagers, en die keuze is logisch volgens Fast Forward. CeramicSpeed lagers zorgen voor een langere levensduur en een lagere rolweerstand. De naaf is specifiek gemaakt voor carbon spaken en is voorzien van een intern ratchet systeem.

Subtiele decals

Wat verder nog opvalt zijn de decals, die lekker subtiel zijn gebleven. En dat staat deze wielen erg goed als je het mij vraagt. Aan de ene kant van de velg staat de merknaam FFWD in een weinig opvallende grijze kleur, en 180 graden verderop staat het merk plus de typeaanduiding en hoogte van de wielen. Allemaal subtiel gedaan, en dat draagt bij aan de chique uitstraling van de wielen.

De velgen hebben een interne breedte van 21 millimeter. De externe velgbreedte is bij de 33 en 44 mm variant 30 mm, en bij de 55 mm hoge versie 31 mm. Je kunt buitenbanden met een maximale breedte van 42 mm monteren. De velgranden zijn hooked, en de wielsets zijn geschikt voor zowel een tubeless set-up als de montage met een binnenbandje.

Van de laagste naar de hoogste velgrand wegen de wielen per set respectievelijk 1350, 1395 en 1460 gram. Zowel het voorwiel als het achterwiel is voorzien van 21 spaken. Je hebt de keuze uit een matte of glossy afwerking en alle sets kosten € 2.499,-. De wielen zijn leverbaar met bodies voor Shimano, SRAM en Campagnolo, en zoals we gewend zijn bij Fast Forward worden alle wielen met de hand gebouwd in Zwolle. Zelf vind ik vooral de glossy afwerking heel erg gaaf geworden!

Meer info via FFWD.

Tags: