Tijdens Eurobike introduceerde Sigma de nieuwste fietscomputer, de ROX 12.1 EVO. De fietscomputer is de opvolger van de 12.0 variant, die inmiddels alweer even op de markt is. Ten opzichte van de 12.0 is de nieuwe 12.1 behoorlijk verbeterd en heeft Sigma een serieuze inhaalslag gemaakt op het gebied van fietsnavigatie. Deze fietscomputer is ook de eerste van Sigma die in Duitsland geproduceerd is.

De feiten op een rijtje

We beginnen even met de feiten. De ROX 12.1 EVO heeft een kleurendisplay met een grootte van drie inch en aan de zijkant zitten vijf bedieningsknoppen. Maar het display is ook voorzien van touchscreen. Qua kleuren heb je de keuze uit wit en donkergrijs en het gewicht zit op 110 gram. De accu gaat zo’n 14 uur mee en het display is in te stellen op 30 verschillende manieren. Zo heb je altijd een scherm met de data die jij op dat moment wil zien.

Genoeg navigatiemogelijkheden

En zoals je mag verwachten bij een fietsnavigatiesysteem zijn de navigatiemogelijkheden ook behoorlijk uitgebreid. Met de eigen kaarten van Sigma heb je de mogelijkheid om op je fietscomputer te navigeren of gebruik te maken van een vooraf gemaakte route. Bij het maken van een route kun je een voorkeur aangeven voor hoofdwegen, onverharde wegen of fietspaden.

Een andere leuke functie is ‘draw my route’, en dit werkt als volgt: met je vinger maak je een rondje over de kaart in de richting waar je naar toe wilt fietsen, en Sigma bedenkt de route voor je. Ook berekend de navigatie zelf de nieuwe route op het moment dat je een andere weg inslaat. En met de eigen software van Sigma, het Sigma Data Center heb je ook nog de mogelijkheid om routes te bouwen.

Sigma Ride app

Via de Sigma Ride app is het mogelijk om de ROX 12.1 EVO te koppelen met apps als Komoot, Strava en TrainingsPeaks. Ook kun je de fietscomputer koppelen met je Shimano Di2 of Sram eTap zodat je kunt zien in welke versnelling je fietst. En natuurlijk zijn alle andere sensoren ook koppelbaar, zoals snelheid, hartslag en cadans. Verder zijn er nog talloze andere functies, zoals een crashalarm, een koppeling met je smartphone voor inkomende gesprekken en berichten, Strava Live Segments en een eet en drink alarm zodat je niet vergeet te eten en te drinken tijdens bijvoorbeeld een koers.

Al met al kun je toch wel zeggen dat Sigma met deze fietscomputer een keurig product heeft neergezet dat in het rijtje past met merken als Garmin en Wahoo. En ook de prijs is in orde. De Sigma ROX 12.1 EVO kost € 379,95 en je kunt voor € 479,95 ook een complete set aanschaffen. Dan krijg je naast de fietscomputer ook nog verschillende mounts en sensors meegeleverd. Verder zijn al deze accessoires ook los verkrijgbaar.

Meer info via Sigma.