Een paar weken terug schreven we al over de Abus PowerDome, en inmiddels hebben we de helm op de fiets mogen testen. De PowerDome maakt deel uit van de ‘made in Italy’ lijn van het Duitse merk ABUS. In deze lijn horen ook de topmodellen van ABUS, waar onlangs nieuwe kleuren van op de markt zijn gekomen. Op kantoor hebben we een witte en een oranje PowerDome om te testen. De witte variant is de ‘standaard’ versie en de oranje helm is voorzien van Mips technologie.

Strakke looks

De PowerDome is de opvolger van de Aventor en volgens ABUS heeft de helm de succesvolle eigenschappen die de topmodellen ook heeft. Klinkt goed dus! In het eerdere artikel over de PowerDome was ik al behoorlijk enthousiast over de looks en de prijs-kwaliteitverhouding van de helm. Met een adviesverkoopprijs van € 119,95 (zonder Mips) en € 159,95 (met Mips) betaal je niet de hoofdprijs, terwijl je er wel een strakke helm voor terug krijgt.

Op de achterkant en zijkanten van de helm staat de merknaam ABUS en bovenop de helm staat de modelnaam, een Italiaans vlaggetje en ‘made in Italy’. De helm is aerodynamisch gevormd en heeft 10 luchtinlaten en 7 luchtuitgaten. Deze openingen horen bij de Forced Air Cooling Technologie, dat zorgt voor een gekoeld hoofd tijdens je fietsrit. In maat S weegt de helm 243 gram inclusief het Mips systeem.

Betere bescherming met Mips

De oranje PowerDome is voorzien van Mips technologie. Dit is op het eerste oog te herkennen aan de gele sticker die op de achterkant van de helm zit. Mips bestaat al even en het is wat mij betreft een goede ontwikkeling dat deze technologie steeds meer wordt gebruikt. Mips is een extra schaal aan de binnenkant van de helm die de rotatie van je hoofd en nek bij een klap verminderd. Een extra stukje bescherming dus en dat is wat mij betreft de investering van € 40,- extra wel waard.

Eerste indruk: Kekke helm

Wat mij het meest is opgevallen is dat de helmrand naar de zijkant rond afloopt, terwijl naar mijn idee de meeste helmen een rechte, horizontale voorkant hebben. Dit vind ik er goed uitzien omdat het daarmee dezelfde vorm heeft als de ronding van je hoofd. Tijdens het fietsen blijft de helm goed op je hoofd zitten, de helm verschuift niet. De helm heeft het Zoom Ace verstelsysteem waarmee je de helm kan verstellen met een draaiknop en dat werkt goed, zowel voor als tijdens je rit. Bij dit systeem houdt ABUS ook rekening met dames en heren die een paardenstaart dragen, want daar is ruimte voor.

De riempjes voel je niet zitten en irriteren dus ook niet aan je huid of baard, en dat is simpelweg prettig. De ventilatiegaten aan de voorkant zijn geschikt om je bril in te plaatsen, en dat vind ik altijd een fijne eigenschap bij een helm. Ik combineerde mijn witte helm met een witte bril en dat maakte het een gesoigneerd geheel als je het mij vraagt. Ik ben altijd fan van een witte of zwarte helm, omdat je deze makkelijk kunt matchen met verschillende outfits. En mocht je iets anders willen, de helm is er in totaal in acht kleuren.

Conclusie

Ik was al enthousiast over deze helm, en deze test op de fiets heeft dat bevestigt. De prijs-kwaliteitverhouding is erg goed. ABUS maakt gebruik van veilige technologie en van de eigenschappen die de duurdere topmodellen ook hebben. Zeker een helm om te checken dus, als je op zoek bent naar een nieuwe helm.

Via ABUS

Tags: