De Kask Elemento is volgens de Italianen dè combinatie tussen een aerodynamische en goed ventilerende helm. Daar waar het vaak een keuze is of je een goed geventileerde helm of juist een aerodynamische helm wil, hoef je bij de Kask Elemento niet te kiezen. Althans, dat is wat het Italiaanse bedrijf er zelf over zegt. De afgelopen maanden heb ik er flink wat kilometers mee gemaakt en heeft de helm me positief verrast.

Veel techniek in een compacte helm

Op uitnodiging van de Belgische distributeur Carbonbike, reed ik op donderdagavond mee met hun wekelijkse rit vanaf kantoor. Zij zijn verdeler van o.a. Kask en Koo voor de Nederlandse en Belgische markt. Voordat we met een groep van zo’n 50 renners en rensters op pad gaan ontmoet ik Paolo en Giacomo van Kask. Het Italiaanse bedrijf dat onder andere sponsor is van wielerploeg Ineos – Grenadiers heeft een breed assortiment aan helmen, waarbij er meerdere topmodellen zijn. En de Kask Elemento is er daar één van. Het bedrijf ontwikkelt helmen waarbij logischerwijs veiligheid het uitgangspunt is, maar ook comfort hoog in het vaandel staat. De oprichter en CEO van het bedrijf is zelf nog altijd nauw betrokken bij de ontwikkeling van de helmen. Bij de Kask Elemento hebben ze een aantal nieuwe technieken ontwikkeld zoals de Multipod padding en het Fluid Carbon in de schaal. Daar schreven we al over in het artikel van de lancering van de Kask Elemento.

De zilvergrijze Kask Elemento die ik test weegt 276 gram in maat M. Als ik de bandjes heb afgesteld en de helm opzet valt me direct op hoe comfortabel en compact hij op m’n hoofd zit. Hij sluit rondom m’n hoofd stevig en prettig aan en dat geeft een veilig gevoel. Voor in de helm zit een dikke stoffen padding die niet alleen comfortabel is maar ook zweet op kan vangen. De Multipod ‘padding’ zorgt niet alleen voor comfort maar ook voor extra veiligheid doordat het de roterende kracht kan opvangen bij een val. Deze 3D geprinte honingraat structuur voelt zacht en comfortabel. Met het Octofit+ retentiesysteem stel ik de omtrek van de helm in. Kask houdt voor de veiligheid vast aan hun eigen WG11 veiligheidstest.

Koele alleskunner

De looks van de helm vind ik persoonlijk heel strak. Hij oogt compact, snel en de zilvergrijs met zwarte kleur vind ik persoonlijk erg mooi. Aan de voorkant heeft de helm acht openingen waar de frisse lucht makkelijk naar binnen kan. De openingen aan de voorkant zijn erg prettig want het houdt je voorhoofd lekker fris, en daardoor heb ik minder last van zweet dat in m’n ogen lekt. Als je lekker kan doorrijden voel je de wind door de helm gaan. De ventilatiegaten aan de voorkant staan via de luchtkanalen in verbinding met de achterkant waar de opgewarmde lucht via de zes grote gaten naar buiten kan. De helm zit compact om je hoofd maar je merkt dat er veel ruimte is voor frisse lucht rondom je hoofd. De open structuur van de Multipod padding sluit aan op je hoofd, maar laat ook genoeg ruimte voor ventilatie.

Wat betreft de aerodynamica zullen we Kask op hun woord moeten geloven, want de echte aero eigenschappen zijn enkel meetbaar in een windtunnel. Maar dat hij aerodynamisch is vormgegeven en ook snelle looks heeft, is geen twijfel over mogelijk. Als ik een aantal dagen ga fietsen in Zwitserland, is het ruim 30 graden. Het voelt een beetje gek om een aero helm op te zetten, terwijl ik weet dat de routes het nodige klimwerk van de buitencategorie bevatten. En dan wil je met deze hoge temperaturen en lage snelheden een helm die veel ruimte voor verkoeling heeft. Maar eenmaal onderweg vergeet je toch snel dat je een aero helm draagt doordat de helm goed ventileert.

Bij het klimmen doe ik vaak mijn bril af vanwege het zweet en de warmte. Als ik de bril in de helm wil zetten, merk ik dat deze aan de voorkant niet heel stevig zit. De mannen van Kask zelf gaven ook aan, dat de bril aan de achterkant in de helm gestoken kan worden. Ik moet daar wel even aan wennen, maar daar kan je je bril stevig inklemmen en hoef je niet bang te zijn dat hij eruit valt.

Specificaties

Kask Elemento fietshelm
Gemeten gewicht: 276 gram (maat M)
Prijs: € 375,-
Kleur: Zilvergrijs (ook vekrijgbaar in: zwart, rood, groen, wit en blauw)

Conclusie

De Kask Elemento is een heel comfortabele en fijne helm. Ik geef toe dat ik wel een beetje schrok van het prijskaartje, want die is fors. Kask zelf zegt hierover dat dit komt door de hoge eisen die zijzelf stellen aan deze helm. Ze ontwikkelen en produceren de helm, en bepalen pas nadien wat de bijbehorende prijs zal zijn. Het is echter wel de investering waard, want dit is een van de fijnste helmen die ik heb gedragen. Hij is heel compact en sluit heel goed aan rondom m’n hoofd. Hij oogt als een aero helm en heeft naar mijn mening hele gave looks. Daarbij heeft hij wel de ventilerende werking van een helm met open structuur. Kask heeft met de Elemento wat dat betreft de combinatie van ventilatie en aerodynamica heel erg goed uitgewerkt.

Via Carbonbike en Kask.

Tags: