De eerste keer dat we de nieuwe Pro team aero jersey van Rapha goed in beeld kregen, was tijdens de overwinning van Alberto Bettiol in de Ronde van Vlaanderen. Op 11 mei, tijdens de start van de Giro d’Italia werd de collectie officieel gepresenteerd en vanaf dat moment was het ook beschikbaar voor de particulier. Zowel de dames van Canyon//SRAM als de heren van Education First maken dit seizoen gebruik van het snelste shirt van Rapha.

Aero
De afgelopen jaren heeft Rapha de resultaten uit de windtunnel en bevindingen van renners tijdens wedstrijden gebruikt om dit shirt te ontwikkelen. Als ik de jersey in de hand heb, voelt de stof erg glad en dun. Als je hem tegen het licht houdt kun je er, ondanks dat hij zwart is, doorheen kijken. De weegschaal geeft 133 gram aan voor maat M en dat is 25 gram lichter dan een Pro team midweight jersey in dezelfde maat. Wat goed opvalt, zijn de verschillende stoffen die gebruikt zijn.

De voorkant is glad en zorgt er volgens Rapha voor dat de wind er makkelijk over glijdt zodat er zo weinig mogelijk weerstand ontstaat. Deze gladde stof zit ook aan de voorkant van de mouwen. De achterkant van de mouwen en de schouderpanelen ogen wat minder glanzend en deze delen hebben een reliëf. In de stof zit hoogteverschil waarbij gladde en ruwe stof worden afgewisseld. Hierdoor wordt de luchtstroom onderbroken zodat er zo min mogelijk ‘drag’ ontstaat. De mouwen zijn erg lang. Ze komen bij mij tot de ellebogen, en daardoor heb je zoveel mogelijk profijt van de aerodynamische voordelen.

Een soortgelijk principe wordt ook gebruikt bij het rugpaneel alleen daarvoor is er weer een andere stof gebruikt. Deze glanzende stof heeft allemaal streepjes over dwars. Als je met je hand over de stof glijdt voelt dit erg glad, wanneer je van boven naar beneden strijkt. In tegengestelde richting voelt het juist ruw. Hierdoor moet de wind makkelijk van het rugpaneel afglijden zonder dat het de kans krijgt om te gaan circuleren met ‘drag’ als gevolg.

Het shirt heeft vier zakken op de rug. Drie reguliere zakken, en een extra zak die kan worden afgesloten met een rits. De rechterzak is voorzien van een iets dikkig rubber logo van Rapha. In dit geval de zes kenmerkende horizontale strepen. De strepen zijn ook zwart, en vallen in eerste instantie niet op. De zijkantjes van het rubber is roze, waardoor het logo heel subtiel zichtbaar is. Dit is ook gedaan bij het Rapha logo op de mouw. Rubberen letters waarvan de zijkanten roze gekleurd zijn. Beide logo’s zijn in het klein ook aan de voorkant van het shirt te zien. Helemaal onderaan aan beide kanten van de rits.

Het shirt heeft een lage kraag en een volledige rits. De pasvorm is erg strak. Achter de rits zit een extra stuk stof dat voorkomt dat het je bibshort beschadigt aan de binnenkant. Ook loopt dit aan de bovenkant een klein stukje door zodat je bij je keel geen irritatie krijgen. Het achterpaneel heeft aan de binnenkant een siliconen gripper om alles goed op zijn plek te houden.

Eerste indruk
Op het moment dat je dit shirt in je hand hebt merk je meteen dat het geen regulier shirt is. Door de verschillende stoffen voelt en oogt het erg technisch en dat is het ook wanneer je de specificaties erbij pakt. Bij het aantrekken moet je net even wat meer moeite doen bij de mouwen. Deze blijven halverwege je onderarm hangen en moet je eventjes helpen om over je ellebogen te komen. Net als de mouwen zit ook de rest van het jersey strak maar ook comfortabel.

Het zit als een tweede huid. Hierdoor heeft het geen kans om te gaan wapperen en ook na een lange rit zit het nog steeds strak om het lichaam. De spullen die je in je jersey meeneemt blijven goed in de zakken zitten. De ritssluiting op het vierde zakje is handig voor waardevolle spullen als de huissleutel of wat geld. Door de dunne stof is het een ideaal jersey voor de warme temperaturen.

Met deze aero jersey wil je hard fietsen en achteraf bedenk ik me dat ik automatisch ook een aero helm pak als ik ‘m aan heb. De voordelen van het verminderen van drag en breken van de luchtstroom is buiten een windtunnel niet door ons te meten, maar je wil gewoon hard rijden. De rubber logo’s geven een gave uitstraling aan het shirt, maar het logo op de mouw vind ik persoonlijk wat onhandig geplaatst. Bij warme dagen veeg ik het zweet van mijn gezicht af aan mijn bovenarm, maar dit gaat niet met de linker mouw van dit jersey door de rubberen letters. Het kan wel maar is prettig is het niet.

Specificaties
Rapha Pro team Aero jersey
Maat: M
Gewicht: 133 gram (zelf gewogen)
Prijs: € 175,-
Verkrijgbaar in de kleuren Black, Green Grey, Burnt Orange en Education First team jersey

Conclusie
De Rapha Pro team Aero jersey is een technisch hoogstandje. Verschillende stoffen, met elk een eigen techniek en specifieke werking. De technieken komen wel met een prijskaartje, want die is met € 175,- fors. Het jersey zit strak maar comfortabel en sluit perfect aan. Naast de technieken en de pasvorm zijn de looks ook erg strak. Gezien de vele opmerkingen ben ik niet de enige die er zo over denkt. Ondanks de zwarte kleur valt het mensen wel op dat het niet ‘gewoon’ een jersey is. De manier waarop de logo’s te zien zijn is erg tof met de subtiele roze randjes. De plaatsing van het logo op de linkermouw had ik persoonlijk liever anders gezien, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van dit shirt!

Meer info via Rapha

   

Tags: