Specialized is de laatste tijd goed op dreef met hun fietsschoenen! Begin 2020 ging de offroad schoenen collectie van Specialized op de schop en die wordt nu uitgebreid met de S-Works Recon Lace fietsschoenen. En dat terwijl er ondertussen met de S-Works 7 Vent en S-Works Ares ook nog eens twee road-modellen werden gelanceerd.

De S-Works Recon Lace is een paar offroad schoenen met veters. En daarmee mikt Specialized op de fanatieke gravelaar die een hoogwaardige schoen zoekt. Want zoals je waarschijnlijk weet van Specialized is dat S-Works staat voor producten uit het topsegment. Dat geldt dus ook voor deze schoenen.

Full carbon zool, veters en gave looks

De basis van de schoen is hetzelfde als de S-Works Recon. Een full carbon zool met SlipNot profiel en studs. De zool heeft een stijfheidsindex van 13.0 en daarmee is het de stijfste zool die er voor offroad modellen van Specialized verkrijgbaar is. Het bovenwerk van de schoen is gemaakt van Dyneema. Een stevige en toch soepel materiaal waardoor de schoen comfortabel en toch strak moet zitten. Nu weet ik uit ervaring met de S-Works 7 en S-Works Recon schoenen dat dit ook zo is en ik ben dan ook benieuwd hoe dit in combinatie met de vetersluiting zal zijn.

Door het gebruik van veters is de vorm van het bovenwerk wel anders. De sluiting met veters zit midden op de wreef van de voet. Klinkt logisch, maar als je kijkt naar de Recon schoenen met BOA-sluiting zie je dat dit wat meer naar de zijkant van de schoen zit. De veters lopen ook wat verder door naar de tenen, waardoor het bekende klittenbandje niet meer nodig is. De schoenen die ik afgelopen weken heb getest zijn donkergroen met zwart en lichtbruine details en ik vind ze erg tof in deze kleur. De lichtbruine kleur van de ringetjes bij de veters komt ook terug in het rubber profiel van de zool en dat vind ik mooi gedaan.

Specialized noemt deze kleur Oak Green en heeft daarnaast nog twee andere kleuren in het assortiment. De bontgekleurde Aloha schoenen doen denken aan een Hawaii-blouse en dan zijn er nog de rustiger Zwart/Grijs gekleurde schoenen. Deze uitvoeringen zijn vanaf nu beschikbaar en als je nog even geduld hebt kan je ook kiezen voor witte schoenen, want deze zijn vanaf 28 september beschikbaar. Mooi detail aan het bovenwerk van de schoenen vind ik het reliëf waarmee het S-Works logo aan de zijkant is verwerkt.

Eerste indruk

Het is niet het eerste paar fietsschoenen met veters dat ik test, maar toch moet ik er weer even aan wennen. Als je de schoenen aan doet, zit het grootste verschil in de tijd die je ervoor nodig hebt. Een BOA sluiting zit snel dicht en kan je eenvoudig wat strakker of losser draaien. Met de S-Works Recon Lace schoenen kost het een half minuutje per schoen extra, omdat je de veters even goed moet aantrekken en strikken. Tussen de veters zit er op de tong van de schoen een elastisch lusje waar je de veters achter kan doen zodat ze mooi blijven zitten.

Ik merk de eerste paar ritten dat ik de neiging heb om de schoenen te strak te doen waardoor ik toch even moet stoppen om de veters losser te doen. Waar je met een BOA dit makkelijk met één hand kan doen terwijl je fietst, moet je nu echt even afstappen. Bij het los doen merk je dat de veters iets stugger zijn dan bijvoorbeeld veters uit je sneakers. Hierdoor blijven ze goed zitten en hoef je niet bang te zijn dat ze onderweg los gaan. De schoen sluit mooi aan rond m’n voet en het zit comfortabel. Het Dyneema heeft genoeg ruimte om te kunnen ventileren en via de kleine gaatjes aan de voorkant kan de warmte ook makkelijk weg.

Wat betreft de zool wist ik op voorhand al waar ik aan toe zou zijn omdat deze identiek is aan de S-Works Recon. Lekker stijf en ook genoeg profiel om een stuk mee te kunnen lopen. In eerste instantie denk je daar misschien niet aan bij een fietsschoen, maar het is wel een prettige bijkomstigheid als je met deze schoenen ook gaat bikepacken.

Specificaties

Specialized Recon Lace
Kleur: Oak Green
Maat: 43
Prijs: € 330,-
Gewicht: 288 gram
Meer info via Specialized

Conclusie

Met deze S-Works Recon Lace schoenen mikt Specialized op gravel, maar ik zie mezelf er ook zo mee aan de start van een cross wedstrijd staan. Het heeft natuurlijk ook dezelfde eigenschappen als het topmodel met de stijve zool en stevige bovenwerk, dus dat is dan ook niet gek. Voor de heel fanatieke wedstrijdrijders heeft hij ook nog het voordeel dat hij (bij maat 43) 30 gram lichter is.

Als ik dan een nadeel zou moeten noemen is het dat je de veters niet tijdens het rijden wat losser of strakker kan doen, al hoeft dat niet voor iedereen een nadeel te zijn. Het comfort van de schoen maakt het ook een fijne schoen voor langere avonturen of meerdaagse bikepacking trips. Met de vetersluiting en mooie groene kleur past het wat dat betreft ook erg mooi in het avontuurlijke beeld van gravel. De S-Works Recon Lace is een stijlvolle en veelzijdige schoen voor alle offroad ritten.

One Comment