De afgelopen jaren wist Specialized ons meestal in februari al te verrassen met de nieuwe schoenen. Twee jaar terug was dat met de S-Works 7 en afgelopen jaar de extreem lichte S-Works Exos. Vooruit, we hebben er iets langer op moeten wachten maar Specialized weet wederom te verrassen. Want waar ik dacht aan een S-Works 8 schoen, maken ze een soort zijstapje met de S-Works 7 Vent!

De luchtige S-Works 7

De basis van de S-Works 7 Vent schoen is overgenomen van de Exos. De carbon zool, met stijfheidsindex 13, heeft meerdere ventilatie gaten aan de onderkant. Deze zijn netjes afgewerkt met een soort gaas, waardoor er geen rotzooi naar binnen kan. Voor de bovenkant van de schoen hebben ze dan weer gebruik gemaakt van de technieken van de S-Works 7 schoenen. Als je vluchtig kijkt zie je in eerste instantie weinig verschil want de vormgeving is vergelijkbaar.

Een combinatie van Mesh en Dyneema

De bovenkant is gemaakt van een nieuw ontwikkeld mesh. Een dunne, enkel-laags meshstructuur met veel ruimte voor ventilatie. De bovenlaag is een combinatie van mesh en Dyneema waardoor de schoen wel goed en strak om je voet zit. De pasvorm van deze schoen is volgens Specialized dan ook gelijk aan de gewone S-Works 7. Dit komt mede doordat ze ook gebruik maken van de BOA S3 sluiting in combinatie met een klittenband strap aan de voorkant. Nu we het toch over de voorkant van de schoen hebben: hier zitten twee openingen, die voor de aanvoer van frisse lucht moeten zorgen. De vorm van deze openingen is gebaseerd op de luchtgaten uit de Evade II helm want daarmee heb je volgens Specialized de beste ‘airflow’.

De S-Works 7 Vent schoenen zijn er in het zwart en het wit en hebben een prijskaartje van € 399,90. Daarmee zijn ze € 30,- duurder dan de gewone schoenen, waarvan de zool trouwens wel een tikje stijver is met een indexering van 15. Qua pasvorm, gewicht en sluiting is de schoen bijna identiek te noemen.

In de praktijk

Bij het aantrekken merk je al een verschil met de gewone S-Works 7 schoen. Het materiaal van deze Vent versie is wat soepeler en je krijgt je voet dus ook makkelijker in de schoen. Het vastmaken van de schoen werkt hetzelfde met dat verschil dat je de Boa’s van de Vent iets verder moet aandraaien om ze net zo strak te laten voelen. De gewone S-Works 7 schoen geeft van nature iets meer steun. Tijdens het fietsen merk je dat eigenlijk niet, ze zitten beide nagenoeg hetzelfde. Wanneer je gaat aanzetten of er een sprintje uitperst merk je iets van verschil. Dan voel je dat het materiaal op de bovenkant van de Vent iets meer meegeeft.

Hier zie je duidelijk de verschillen van de bovenkant. Links de S-Works 7 Vent.

Ik heb natuurlijk met 2 versies tegelijk gefietst. Dus aan de ene voet een Vent, aan de andere de normale versie. Om zo goed de verschillen te voelen tijdens het rijden. En, niet zo heel verrassend, geeft de Vent meer koeling. Vooral op de wreef merkte ik het verschil het meeste. Bij de eerste meters al voel je duidelijk de rijwind op je voet. Kijk, je moet ook geen soort van airco aan je voet verwachten. Want warm worden is inherent aan sporten. Maar de Vent doet wat hij moet doen. Extra koelen.

Hier zie je duidelijk de verschillen in de zool. Links de S-Works 7 Vent.

Wel of niet voor de Vent gaan?

Ga je nou voor de S-Works 7 Vent of de normale S-Works 7, mocht je geen budget voor beide hebben. Het verschil in stijfheid zou ik niet doorslaggevend laten zijn. Dat verschil is zo minimaal dat je van goeie huize moet komen om dat verschil te merken. Ter vergelijk had de voorganger, de S-Works 6 schoen ook een stijfheidsindex van 13. Waar je wel je keuze van laat afhangen is of je vaak last hebt van hete voeten. Want de Vent is echt een fijne schoen, de soepele boven- en zijkant zorgen bij hitte voor minder drukpunten en hij koelt gewoon meer. Let er dan wel op dat je ook het speciaal geperforeerde binnenzooltje gebruikt, want met een dicht custom zooltje gaat er iets van koeling verloren.

Omdat ik zelf nooit last heb van hete voeten, kijk ik naar de pasvorm die bij de schoenen minimaal verschilt. En dan gaat mijn keus toch uit naar de normale S-Works 7. De reden is dat de stuggere boven- en zijkant mij net even meer steun geven, ook als ik de Boa niet zo strak heb gedraaid, iets wat ik prettig vind. Maar ja, ik heb ook makkelijk praten. Ik heb nooit hete voeten.

Meer info via Specialized

Hier zie je duidelijk de verschillen van de voorkant. Rechts de S-Works 7 Vent.