De Cannondale Synapse en de Supersix gingen hem al voor en nu is de Topstone er ook in een NEO uitvoering. Bij Cannondale geeft NEO in de naam aan dat het om een e-bike gaat. Dit geldt niet alleen voor de eerder genoemde modellen, maar ook voor de mountainbikes en stadsfietsen.

Cannondale Topstone Neo Carbon 2 – Shimano GRX 800 – € 6.299,-

Topstone NEO Carbon

De ‘gewone’ Topstone is in veel verschillende samenstellingen verkrijgbaar. Allereerst is er het verschil van framemateriaal, want de Topstone kent modellen met een aluminium frame en modellen met een carbon frame. De carbon modellen hebben het Kingpin systeem dat zorgt voor flex in het achterste deel van het frame. Hoe dat werkt, en hoe het rijdt heeft Merijn eerder uitgelegd in zijn verhaal over de carbon Cannondale Topstone. De carbon frames zijn hetzelfde, maar voor de topmodellen is er een versie met een geveerde voorvork. Bij die modellen zit aan de voorkant de herkenbare Lefty Oliver van Cannondale met een veerweg van 30mm, specifiek voor gravel.

Cannondale Topstone Neo Carbon Lefty 3 – Shimano GRX – € 5.799,-

De collectie van de Topstone NEO is wat dat betreft vergelijkbaar. Hij is alleen verkrijgbaar met een carbon frame en daarbij zijn er drie uitvoeringen met een Lefty en twee met een vaste voorvork. De uitvoering met de Lefty is daarbij wat comfortabeler of geschikt voor ruiger terrein. Bjorn was al erg enthousiast over de Topstone Carbon Lefty en de NEO biedt daarbij nog eens extra ondersteuning.

700C of 650b

Als je kiest voor een van de uitvoering met de Lefty Oliver geveerde voorvork, kies je automatisch ook voor 650b wielen. Deze zijn wat kleiner waardoor de fiets wendbaarder wordt. Daarnaast heeft het ook als voordeel dat je bredere banden kunt rijden. In het geval van de Topstone is dat tot een maximale breedte van 48mm. Een ‘full-suspension’ gravelbike met 48mm banden klinkt bijna als een mountainbike. Ideaal als je dus van het stevigere werk houdt. Voor het echte ruigere werk is er nog de optie om een dropper-post te monteren. Het frame is hier op voorbereid met interne kabelgeleiding.

Cannondale Topstone Neo Carbon Lefty LE – SRAM Force/X01 eTap – € 9.499,-

Als je graag 700C wielen rijdt, kan je kiezen voor een Topstone NEO met vaste vork. Op deze fiets worden 37mm banden gemonteerd en er is nog een klein beetje ruimte over voor maximaal 40mm banden. Dit zijn de set-ups zoals Cannondale ze levert, maar beide type wielen passen (met de juiste bandbreedte) in de Topstone NEO mocht je zelf liever een andere combinatie rijden.

Cannondale Topstone Neo Carbon – Shimano GRX 400 – € 4.499,-

Ondersteuning

Alle Topstone NEO modellen hebben trapondersteuning van Bosch. De aandrijving zit bij het bracket en de PowerLine accu van 500Wh zit in de onderbuis van het frame. Dit is goed te zien aan de dikte van het frame. De motor levert een maximale ondersteuning van 250 watt. Het bereik met een volle accu is, afhankelijk van de hoeveelheid ondersteuning, zo’n 125 kilometer. Om alle gegevens van de accu en de motor te bekijken en te regelen is er een computertje met kleurenscherm gemonteerd.

Het topmodel van de Topstone NEO carbon Lefty wordt afgemonteerd met SRAM Force eTap AXS. Deze volgeveerde uitvoering kost € 8999,-. Dezelfde specificaties heeft de Topstone Neo carbon LE Lefty en dat is een Limited Edition met een coole goudkleurige paintjob. De Topstone NEO carbon met vaste vork is verkrijgbaar vanaf € 4499,- en heeft een mechanische Shimano GRX groep en 700c wielen.

Alle specificaties en prijzen zijn te vinden op de website van Cannondale.