Garmin is een van de pioniers als het gaat om het combineren van fietscomputer en gps. Hun Edge 500 en 800 serie blijven populair onder fietsers en dankzij de jongste upgrade zijn we aangekomen bij de Edge 530 en de Edge 830.

De belangrijkste verschillen tussen de 530 en 830
Het aantal overeenkomsten is groot tussen deze twee modellen, ze zijn ook even groot, dus laten we daarom eerst met de verschillen beginnen. Het eerste verschil heeft betrekking op de bediening. De 830 heeft een touchscreen terwijl je met de 530 met knoppen op het apparaat zelf door de menu’s gaat. Doordat de Edge 530 meer knoppen heeft kun je de twee modellen uit elkaar houden, want qua uiterlijk lijken ze erg veel op elkaar.

De Garmin Edge 530 heeft geen touchscreen zoals de 830 en daarom meer knoppen voor bediening

Naast het touchscreen heeft de 830 meer navigatiefuncties dan de 530. Met beide kun je een route inladen en die vervolgens volgen. Maar met de 830 kan je ook onderweg nieuwe routes maken en bestemming invoeren. Ook vind je in de 830 een lijst met interessante plekken om naartoe te fietsen. Beide Garmins beschikken over Turn-By-Turn navigatie, dus ze geven alle afslagen aan op je vooraf ingestelde route. En als je verkeerd rijdt, word je terug naar de route geleid of heb je de keuze een route te krijgen naar je startpunt.

 

Wat doen de nieuwe beter?
De nieuwe computers hebben een nieuwe processor, waarmee het herberekenen van de routes sneller moeten gaan. Garmin belooft tot twee keer sneller. Ook is de batterijlevensduur langer met 20 uur. Er zou zelfs 40 uur kunnen worden gehaald met een Garmin Charge power pack of een batterijbesparingsmodus. En het scherm is ook ietsje groter geworden. Allemaal updates die belangrijk zijn, maar het zijn drie nieuwe functies toch voor iets meer opwinding zorgen.

ClimbPro
De ClimbPro is een functie die het klimmen leuker maakt. Nou leuker… het hangt een beetje af van hoe je vorm is natuurlijk. De ClimbPro geeft namelijk meer info over de klim waarop je op dat moment rijdt. ClimbPro bepaald zelf de klimmen op basis van je route zodat je bij iedere klim die specifieke info krijgt. Zo krijg je te zien hoeveel kilometers je nog moet en met welk stijgingspercentage dat is. Dat kan leuk zijn, maar ook ontmoedigend natuurlijk. Hetzelfde geld voor de paaltjes langs de weg van sommige klimmen waarop je het stijgingspercentage van de volgende kilometer kunt aflezen. Maar nu heb je die functie dus in je fietscomputer zitten.

De Garmin Edge 830 van de voor- en zijkanten gezien. Het middelste scherm is een voorbeeld van de nieuwe ClimbPro functie

Prestatiemetingen en tips
De nieuw Edge fietscomputers helpen je ook bij het trainen. Met behulp van verschillende sensoren die je kunt kopen, zoals een hartslagmeter, verzamelt de Garmin allerlei gegevens over jou. Met die gegevens maken de fietscomputers een inschatting hoe het zit met je vorm, je trainingsbalans en je herstel. Onderweg krijg je zelfs door wanneer het slim zou zijn om te gaan eten en/of drinken.

Een aantal schermen op de Edge 830. Vlnr zie je een Strava Live Segment, een checklist voor je workout die aangeeft hoeveel water je moet meenemen en dat je arm- en beenstukken aan zou moeten doen, een overzicht van je vermogen over een periode en helemaal rechts heeft Edge een ongeval geregistreerd.

Veiligheid
Misschien niet zo exciting als de vorige twee functies, maar wel fijn dat er nieuwe veiligheidsfuncties op zitten, zowel voor jou als voor je fiets. Voor de fiets is er een fietsalarm. Je kunt met een pincode het fietsalarm activeren als je bijvoorbeeld een terras opgaat of ergens naar binnen. Als de fiets dan beweegt, krijg je een bericht op je telefoon. Voor jezelf zijn er verschillende functies, maar de groepsberichten ongevallendetectie zijn waarschijnlijk de belangrijkste. Als het apparaat een ongeluk denkt te registeren word je locatie doorgestuurd naar de ingesteld contacten (zie rechterscherm hierboven).

Met de Garmin Edge 530 en 830 worden de gebruikelijke updates gecombineerd met nieuwe functies. De gebruikelijke updates moeten de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak verhogen. De nieuwe functies zijn meer voor de veiligheid en het geven van meer inzicht in je vorm en de route die je rijdt. Het maakt van deze twee fietscomputers een interessante optie als je op zoek bent naar een fietscomputer. Als je een keuze moet maken tussen de twee moet je rekening houden met het touchscreen en de uitgebreidere navigatiefuncties, wat de belangrijkste verschillen zijn en wat de Garmin Edge 830 extra biedt.

Beide fietscomputers zijn te koop met een sensorbundel. De sensorbundel bestaat uit een snelheidssensor, een cadanssensor en een hartslagmeter. Voor de sensorbundel betaal je € 100,- extra. Dit komt dan bovenop de € 299,99 voor de Edge 530 en € 399,99 voor de Edge 830.

Meer info via Garmin