Daysaver is wat mij betreft een slimme en goede naam voor een multi-tool. Een multi-tooltje kan echt je dag redden wanneer je onderweg komt te staan met pech of een los onderdeel aan je fiets. De Daysaver is bedacht in Zwitserland door drie vrienden die op zoek waren naar een lichte en compacte tool die makkelijk in gebruik is. Ik herken het verhaal dat ze omschrijven, want met de opvouwbare tooltjes kan je niet altijd overal bij en deze zijn vaak aan de zware kant. Met een kleiner en lichter tooltje kan je vaak niet voldoende kracht zetten. En dat is de reden dat ze de Daysaver hebben bedacht.

Simpel maar erg slim design

Het toffe van deze tool vind ik de eenvoud van het geheel. Als je het ziet, denk je stiekem; waarom heb ik dit niet bedacht? Het is een grote inbussleutel waarbij aan beide uiteinden een bitje zit, twee in totaal dus. En met name die bitjes zijn erg slim bedacht, vind ik. Je kunt de bitjes niet alleen omdraaien maar ook uit elkaar halen. Zo zit bijvoorbeeld het bitje voor inbussleutel 2,5 en 3 met een magneetje in het bitje voor inbussleutel 5. De achterkant van dat bitje is dan weer geschikt voor inbussleutel 2. Zo zitten er dus vier verschillende groottes verpakt in één bitje. Het magneetje in het bitje zit los en af en toe trek ik het magneetje mee als het bitje wil omdraaien. Eventjes opletten dat je het niet verliest, of even een druppeltje lijm er tussen doen voor de zekerheid. Het bitje dat aan de andere kant zit heeft op deze manier ook vier verschillende opties. Een torx T25, kruis en inbussleutel 4 en 6. In totaal kom je nu op acht, terwijl ik zei dat er negen in zouden zitten. Dat klopt ook, want de negende tool is één van de twee uiteinden zonder een bitje. Dan is dit een inbussleutel 8.

Daysaver tool of een bundel

De bitjes worden stevig op hun plek gehouden met behulp van kleine magneetjes. Bij de tool kun je ook een 3D-geprinte houder bestellen. Deze houder kan je onder één van de bidonhouders monteren. Voor de renners die het tooltje gewoon in het shirt willen meenemen zitten er twee rubberen dopjes bij die je over de uiteinden kan schuiven. Praktisch, maar daardoor oogt het wel wat minder mooi dan dat het tooltje echt is, vind ik. De tool is gemaakt van RVS verchroomd staal. De bitjes zijn van hetzelfde materiaal en hebben een plasmacoating. De afmeting van de bitjes is er met laser op gegraveerd en ook op de houder is het logo op deze manier afgebeeld.

Het tooltje met de bitjes weegt op onze weegschaal maar 39 gram. Klik je hem in de houder is het totale gewicht 46 gram en met de twee rubberen dopjes er op is het 49 gram. De prijs van een Daysaver tool kost 79 CHF en dat is omgerekend zo’n € 72,50. Er is ook een bundel in combinatie met de 3D-geprinte houder en deze kost dan omgerekend € 87,50. Niet goedkoop, maar wel een slim, compact, en vooral gave tool voor onderweg.

Alle informatie en de webshop kan je vinden op de website van Daysaver.