Met deze special edition van de Ultra SL R van Ribble zul je zeker opvallen, want de hoeveelheid goudkleur op deze aerodynamische racer is overweldigend. Van het frame tot de wielen, en het stuur tot de ketting, overal komt de goudkleur terug. Deze uitvoering betreft een samenwerking tussen het Britse merk Ribble en DJ Spoony.

Gen Z-er als ik ben moest ik DJ Spoony even opzoeken op Spotify, want bij mij ging er geen belletje rinkelen. Maar wellicht kende jij ‘m als lezer al wel. De Britse DJ is bekend van het genre UK Garage en belandde op de racer na een blessure met hardlopen. De liefde voor wielrennen was er snel, toen hij ontdekte hoe sociaal de sport is en hoeveel mensen hij kende die een racefiets hebben.

De Ultra SL R is het aero topmodel van Ribble

De Ultra SL R is het aerodynamische topmodel van Ribble, en wat vooral opvalt aan deze racer is de dikke voorvork en het futuristisch gevormde stuur zonder stuurlint. Het model Ultra SL R start met een prijskaartje vanaf € 6.850,-. De prijs van deze speciale uitvoering is niet bekend, maar op basis van de specificaties en de prijzen van andere uitvoeringen kunnen we wel concluderen dat de prijs over de € 10.000,- gaat.

Deze carbon aero racefiets is afgemonteerd met Shimano Dura-Ace Di2 R9200 2×12-speed, in combinatie met een goudkleurige KMC X12 ketting. De wielen zien de Mavic Cosmic SL 45, met custom decals van Silk Graphics. Om de wielen liggen de Continental GP5000 AS TR banden in een 28 mm uitvoering, en het zadel is de Fizik Arione R5. De zadelpen en cockpit zijn van Ribble zelf. Op de cockpit heeft Ribble trouwens patent, en omdat de beugels een structuurtje hebben is volgens hen, stuurlint niet nodig. Best wel cool!

Een goudkleurig en gepersonaliseerd design

Niet alleen het goudkleurige design op het frame is custom, maar ook de decals op de Mavic wielen zijn dus custom. Verder zien we het handschrift van DJ Spoony terug op de binnenkant van de voorvork, waar hij een stukje songtekst uit het nummer Starfish and Coffee van zijn favoriete artiest Prince heeft geschreven. Op de custom topcap van Kapz staat het logo van DJ Spoony, net als op de voorvork. Merknaam Ribble staat in een goudkleur op de bovenbuis, en in diezelfde kleur zien we het logo op de voorkant van het balhoofd staan.

Tja, en als ik naar deze fiets kijk, hink ik toch echt op twee gedachten. Want enerzijds vind ik het erg goed gedaan, maar anderzijds is het veel te veel goudkleur. Te opvallend, te druk maar stiekem toch ook wel heel erg goed. Het design is in ieder geval indrukwekkend, en ik vind het heel gaaf dat het is doorgetrokken tot in de laatste details, zoals de ketting en de decals op de wielen. Maar de volgende keer mag het ook prima iets rustiger 😉

Meer info via Ribble Cycles.