De Ronde Hoep is misschien wel het bekendste fietsrondje van ons kikkerlandje. Zeker als je in of rondom onze hoofdstad woont is de kans groot dat dit je go-to rondje is als je een uurtje of wat gaat fietsen. Maar nu wordt er dus de komende jaren aan de weg gewerkt, onder meer om de dijken op te hogen zodat de wegen klaar zijn voor de toekomst.

Een klein maar fijn rondje

Het rondje ligt onder de rook van Amsterdam, en vanuit de hoofdstad is het zo’n 40 kilometer fietsen. Het officiële segment van de Ronde Hoep vanuit Ouderkerk aan de Amstel is slechts 17 kilometer lang en kenmerkt zich door fietsen langs het water met veel lekker lopende bochten en vooral heel weinig auto’s. Je fietst door de polder onder Ouderkerk aan de Amstel langs de Amstel en de Waver. Aan de Oost- en Zuidkant van het rondje fiets je ook op de grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht.

Werkzaamheden tot en met 2026

Een lange tijd bestond er best wel wat onduidelijkheid over welke gedeeltes wanneer afgesloten zouden zijn. Want voor aanwonenden moeten de wegen natuurlijk wel nog openblijven, en wij als wielrenners willen ook weten waar we aan toe zijn, want ineens zijn we een populair rondje jarenlang kwijt!

Zoals je op het kaartje kunt zien vinden de werkzaamheden in fases plaats, en daarom is niet de gehele ronde tot en met 2026 afgesloten. In elke fase vinden de werkzaamheden op een ander gedeelte van het rondje plaats, en zo kan het dus zijn dat je in sommige periodes wel over gedeeltes van het rondje kunt fietsen. Handig, omdat de Ronde Hoep voor veel renners ook een aanrijroute is om van en naar huis te komen.

Exacte data over welk gedeelte wanneer afgesloten is geeft Waterschap Amstel, Gooi en Vecht niet, omdat werkzaamheden natuurlijk sneller of langzamer kunnen verlopen. Wel geven ze een grove inschatting per gedeelte, en zo weten we bijvoorbeeld dat er momenteel gestart wordt met het onderste gedeelte bij Waver. Laten we hopen dat de werkzaamheden voorspoedig verlopen zodat we weer snel onze rondjes kunnen doen.

Meer info en data over de werkzaamheden vind je op de website van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.