Het onderhoud van je fiets is, zeker in de wintermaanden, een belangrijk punt. En dat bestaat uit meer dan alleen even je ketting smeren voor je training. Om zeker te weten dat je niets vergeet hebben ze bij Juice Lubes een pakket waarin je alles vindt voor het volledig onderhouden van je fiets. Wij kregen zo’n pakketje opgestuurd.

Totaalpakket
In het pakket vind je vijf items. Een fles Bike Cleaner voorzien van een spray-kop. Biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel met de geur van kokos. Het is een schoonmaakmiddel en ontvetter in één, dus ook je ketting en tandwielen kan je inspuiten met deze spray. Het heeft geen nadelig effect op schijfremmen kwam ik met testen achter, daar waar sommige schoonmaakmiddelen nog wel eens zorgen voor ‘joelende remmen’. Mochten je ketting en tandwielen echt smerig zijn, raden ze een meer geconcentreerde ontvetter aan. Deze zit niet in het Scrub’N’Buff pakket.

Nadat je de fiets hebt afgespoeld met de tuinslang, spuit je de Bike Cleaner op de fiets en laat dit maximaal twee minuten zitten. Vervolgens spuit je de fiets weer af met de tuinslang en is deze schoon. In de praktijk gebruik je altijd je spons nog waarmee je ook het hardnekkige vuil op je frame ermee af kan halen. De tweede fles in het pakket is eveneens Bike Cleaner, maar dan erg geconcentreerd. Om dit te gebruiken moet je het verdunnen met water. Dit kan als sopje in een emmer, of om te gebruiken met de eerder genoemde fles met spray kop.

Ketting reinigen
Om je ketting goed schoon te krijgen zit er in het pakket de ‘Dirty Little Scrubber’. Een gifgroen gekleurd bakje met een aantal borsteltjes en tandwieltjes. Hier kan je ontvetter in doen en je ketting er door laten rollen om deze te reinigen. Afhankelijk van hoe vies deze is kan je kiezen voor de Dirt Juice, of een meer geconcentreerde ontvetter.

Schoon, en nu?
Als de fiets helemaal schoon is, wordt het tijd om hem in te smeren. Voor velen betekent dit de ketting weer voorzien van een beetje olie en klaar is kees. Om ervoor te zorgen dat je frame er ook weer mooi bij staat is er de Frame Juice. Een ‘Polish and Protector’, waarmee je het frame inspuit als het droog is. Het ruikt erg zoet en naast dat je fiets er weer strak bij staat, blijft er minder vuil aan het frame plakken. En dat heeft weer als voordeel dat een volgende poetsbeurt minder lang hoef te duren want het vuil is er vaak met alleen de tuinslang al af te spoelen. Bij het gebruik van de Frame Juice moet je wel voorzichtig zijn bij de remmen. Als dit op je remschijven komt dan worden deze glad en dat is iets dat je juist niet wil.

Ketting smeren
De Viking Juice uit het pakket is een dunne, blauw gekleurde olie voor alle omstandigheden. Het is waterige substantie die je over de gehele ketting smeert. Wel even voorzichtig zodat je niet knoeit. Na een paar minuten wachten smeer je een tweede laag op de ketting. Dit kan je herhalen tot vier keer. Na deze behandeling is de ketting klaar voor enkele honderden kilometers volgens het etiket.

Het Scrub’N’Buff pakket is een mooi pakket om je fiets schoon te maken en te beschermen. Wat mij betreft zou een geconcentreerde ontvetter het pakket compleet maken. De verpakkingen zijn allemaal van recyclebaar plastic gemaakt. Het pakket kost € 39,95 en is daarmee 25% goedkoper dan wanneer je alle items apart aanschaft.

Meer info via Juice Lubes