Het is inmiddels alweer tien jaar geleden dat Frank Heinen het boek Uit Koers uitbracht, en dus werd het tijd voor een tweede deel. Het boek bevat een verzameling bijzondere verhalen van renners uit het heden en verleden, die op een fascinerende manier zijn opgeschreven.

Auteur Frank Heinen

Frank Heinen zou je dus kunnen kennen van het eerder uitgebrachte deel van het boek Uit Koers, of van zijn column in de Volkskrant. Of van podcast De Rode Lantaarn, zijn verhalen in Bahamontes en De Muur of als schrijver van een ander boek. Ook werkt hij mee aan televisieprogramma’s als Studio Voetbal en De Avondetappe.

Met maar liefst 389 bladzijdes is Uit Koers 2 best een dikke pil, maar omdat het boek bestaat uit losse verhalen kun je er zo lang over doen als je zelf wilt. En dat leest toch wel lekker, want de meeste verhalen beslaan zo’n drie tot vier pagina’s. Sommige verhalen zijn wat langer, tot maximaal 10 pagina’s. Ik lees vaak maar één of twee verhalen per keer dat ik het boek opensla. In elk verhaal staat een renner centraal, de ene keer uit een ver verleden en de andere keer is het verhaal nog relatief nieuw.

75 losse verhalen

In totaal bestaat het boek uit 75 losse verhalen. Opvallende namen zijn bijvoorbeeld die van Kenny van Hummel en Gary Wiggins (yes, de vader van), al zeggen de meeste namen mij eerlijk gezegd niet zoveel. Maar vaak zijn het juist de onbekendere namen waar de mooiste verhalen over geschreven zijn. Zo gaat er een verhaal over de korte carrière van Juan Mauricio Soler. Een ander verhaal gaat over de tweede carrière van Gonzalo Marín, waarin hij verwikkelt raakt in het drugskartel van Pablo Escobar. Het zijn overigens niet altijd pure renners die centraal staan. Jaap Eden kende ik vooral als schaatser en Marie Marvingt heeft zo ongeveer iedere sport uitgeoefend.

Inmiddels heb ik een boel verhalen gelezen en vermaak ik mij erg goed met dit boek. Ondanks dat de verhalen niet al te lang zijn wordt je er helemaal ingezogen door de meeslepende manier van schrijven. Echt een aanrader dus, zeker als je van verhalen uit de vorige eeuw houdt.

Uit Koers 2
Auteur: Frank Heinen
Pagina’s: 389
Adviesprijs: € 27,50
ISBN: 9789493320840
Uitgever: Thomas Rap

Tags: