Vintage racefietsen zijn in trek. Menig Eddy Merckx of Colnago vindt zijn weg van de stoffige schuur naar de weg dankzij een liefhebber. Dat kan al vanaf een paar honderd euro, maar er zitten ook zeker pareltjes tussen die de waarde van een nieuwe high-end racefiets vertegenwoordigt. En dan is er nog de hors catégorie. Fietsen waarop je – raargenoeg – niet meer zou durven fietsen omdat je bang bent dat er iets mee gebeurt. Die fietsen zijn op eBay te vinden.

Er is namelijk een aantal van de buiten categorie fietsen te vinden op de veilingsite. Ze zijn te koop dus en daarmee krijgen we een redelijk idee van de waarde, al zijn we benieuwd of ze ook voor de vraagprijs verkocht zullen gaan worden.

De Colnago C35 springt eruit. We kwamen er zomaar 4 tegen, allemaal met een vraagprijs van tenminste $ 25.000,-. In euro’s is het bedrag iets lager, maar dan heb je een idee. De duurste is zelfs $ 50.000,-. Nu is de C35 ook wel bijzonder. Gepresenteerd in 1989 ter ere van het 35-jarig jubileum van Colnago. Het is niet de eerste carbonfiets, maar blinkt letterlijk (goud) uit op andere vlakken. Hij is samen met Ferrari ontwikkeld, dat destijds zich toelegde op het gebruik van carbon bij hun Formule 1 auto’s. Het is Colnago’s eerste monocoque frame. Voor de fiets was carbon nog verre van gebruikelijk. Het frame en ook de wielen zijn helemaal door Ferrari ontwikkeld en gemaakt. En wat te denken van de met goud afgewerkte Campagnolo C-Record groep, die ook zonder goud al bijzonder is.

Er is dan ook maar een beperkt aantal C35’s gemaakt. De rode ‘Oro’ uitvoering heeft enige tijd in Maranello gestaan, in Ferrari’s hoofdkantoor, en zou nooit gebruikt zijn.

Colnago C35 Ferrari ‘Oro’ voor $ 24.999,00 op eBay

Colnago C35 Black Gold voor $ 25.000,00 te koop op eBay
De C35 in zwart met goud kom je ‘vaker’ tegen, maar doet kennelijk niets met de prijs. Deze is nummer 144 van de 150 die er gemaakt zijn. Er zijn dus nog heel wat meer van deze ‘exclusieve’ C35’s. Waar ze zijn weten we niet, maar ze kunnen toch niet allemaal zo duur zijn? Ook met C-Record maar de wielen zouden van Ambrosio zijn, in tegenstelling tot de rode C35. Deze is in ieder geval wel in uitmuntende staat, inclusief goudkleurige pedalen!

Colnago C35 time trial Italian National Team voor $ 25.000,00 op eBay
Deze C35 is in een speciale tijdrituitvoering die door het Italiaanse nationale team gebruikt van 1991 t/m 1994. En niet geheel onverdienstelijk, want ze hebben er 3 keer de wereldtitel en 1 keer Olympisch zilver mee behaald in Barcelona 1992. Alle in de Team Time Trial van 100km discipline. Deze zwart-blauwe zou van het WK in 1994 op Sicilië zijn geweest.

Colnago C35 Pre Production Prototype voor $ 50.000,00 op eBay
Denk je voor $25.000,- een bijzondere C35 op de kop getikt te hebben, blijkt er ook nog een pre productie prototype te bestaan met serienummer 0005. En die is dus twee keer zo duur.

Kan het gekker? Ja hoor
Niet alleen Colnago staat in de belangstelling. Ook die andere Italiaan, Pinarello, doet lekker mee. Al heeft die het prijskaartje te danken aan zijn berijder, Miguel Indurain. De Pinarello Banesto uit 1994, de laatste stalen fiets waarmee een Tour de France is gewonnen wordt aangeboden voor $ 59.000,-. Een andere fiets van Indurain doet het ook niet slecht. Een TVT Banesto uit 1991.

Pinarello Banesto van Indurain, 1994. Te koop voor $ 59.000,00 op eBay
De fiets waarmee hij zijn voorlaatste Tour won, en de laatste winnende stalen fiets. Gemaakt door Dario Pegoretti in opdracht van Pinarello. Indurain stelde de fiets ter beschikking voor een goed doel en uiteindelijke winnares had de fiets 23 jaar thuis bewaard. Omdat er niemand binnen haar familie was om de fiets over te nemen, kwam deze uiteindelijk weer boven water en heeft Indurain hem weer teruggezien. Alles is nog zoals hij het in 1994 ‘achterliet’, zoals de restjes van een sponsordecal dat verwijderd moest worden omdat de samenwerking stopte.

TVT Banesto Indurain, 1991 – $ 40.000,00 op eBay
Volgens de verkoper is de fiets gebruikt tijdens het seizoen van 1991 door ‘Big Mig’. Banesto reed dat jaar op Razesa, maar gebruikten deze lichtere TVT frames voor de bergetappes. De chromen lugs verbinden de carbon kevlar buizen. Originele lak en afgemonteerd met Campagnolo C-Record. Gratis verzenden!

Armstrong Quantanium Roo te koop voor $ 35.000,00 op eBay
En het kan altijd nóg weer wat gekker. Dit is de fiets waarop Lance Armstrong zijn eerste nationale titel won. Handgemaakt door Bryan Baylis met ondermeer de custom stuurpen voor een diep zit. Armstrong zou ook de enige zijn die ooit op deze fiets gereden heeft. Wel jammer dat de fiets dan met een betonblok op zijn plek gehouden moet worden.