Steeds vaker hoor je dat racefietsen tijdens tourtochten gewoon worden meegenomen, en dan hebben we het niet over de eigenaar. Er zijn verschillende kleine slotjes op de markt die het “meenemen” van de racefiets net iets moeilijker maken.

Wij kregen de Safeman opgestuurd. Een staalkabel van 4 mm dikte met een 1 mm plastic coating en een lengte van 75 cm moet ervoor zorgen dat je je racefiets goed aan een paal kan binden. De trekkracht is 100 kg. De diameter van het ronde slot (waarin de kabel handig is opgerold) is 7 cm. Om het slot open te doen heb je een sleutel nodig, dicht gaat hij gewoon zonder sleutel.

In de praktijk
Eerst het slotje maar eens wegen. 135 gram zonder sleuteltje geeft de weegschaal aan. Afrollen van de kabel gaat heel eenvoudig wanneer je eraan trekt en het ijzeren stervormig gedeelte vast houdt. Oprollen doe je door aan het stervormig gedeelte te draaien. Net zo makkelijk.

Het vastmaken van het slot werkt door het kabeltje door een van de gaatjes te duwen. Met de sleutel in de gesloten stand klemt de kabel zich automatisch vast. Qua gevoel een beetje als tiewraps, je kan een kant op maar niet terug. Het maakt alleen geen tikgeluid en met de sleutel kan je het slot openzetten waarna je de kabel weer terug kan trekken. Ondanks dat de trekkracht 100 kg is heb je het gevoel dat het makkelijk los zou kunnen schieten. Maar met 2 man aan beide kanten volluit trekken had alleen als gevolg dat de kabel afdrukken in de handen achterliet. Dus blijkbaar zit dat wel goed.

De 75 cm kabel is helaas te kort om je voor en achterwiel tegelijk vast te maken. Een wiel en het frame aan een dun paaltje of hekwerk gaat prima. Dit slot is ook niet gemaakt om je racefiets veilig op het station achter te laten maar om zekerheid te bieden zonder dat je een enorm slot met je mee hoeft te dragen. Extra handig is een extra lusje dat gemaakt kan worden waar je bijvoorbeeld je helm aan kan vastmaken. Door de ronde en afgevlakte vorm aan de ene kant van het slot, zit dit erg prettig in je achterzak wanneer je die kant tegen je rug aan legt. Het sleuteltje moet je natuurlijk ook nog ergens bewaren.

Eerlijk is eerlijk, zelf ben ik niet zo van een slotje (totdat m’n racefiets een keer wordt meegenomen waarschijnlijk). Ik probeer hem altijd naast een iets duurdere fiets te zetten zodat de dief de voorkeur aan die duurder (uitziende) racefiets geeft. Maar wanneer je een slotje toch veiliger vindt, dan is deze Safeman een hele fijne optie. Niet alleen vanwege de toch lage prijs van 19,95 voor een rode, blauwe of witte. De chrome-special versie zoals op de foto’s kost 22,95.

Kopen kan je de slotjes hier.

Er komt in de nabije toekomst ook een versie met een langere kabel voor de liefhebbers. Wat het naar ons idee helemaal compleet zou maken: eentje met een vingerafdrukslot zodat je je sleuteltje niet kan verliezen.

 

safeman-slot-6 safeman-slot-5 safeman-slot-4 safeman-slot-3