We kregen de C28A wielset van Token opgestuurd. Een aluminium clincher met een velghoogte van 28mm.

Token maakt  allerlei fietsonderdelen waaronder dus wielen. De C28A is een set voor draadbanden en is gemaakt van aluminium. Het gewicht van de set is 1500 gram. Niet heel licht maar ook niet heel zwaar. Token vertelde ons dat het stijve wielen zijn, dus bij aankomst hebben we de wielen maar direct voorzien van 25mm banden, om alvast iets van comfort in te bouwen.

Wat opvalt tijdens het plaatsen van de wielen in de fiets, is dat de velg breder is dan “normaal”. Bij de remblokjes heb je wat minder ruimte over. De velg is 23mm breed. Dit zorgt volgens Token voor extra aërodynamica, maar daar komt ook een stuk van de stijfheid vandaan. De voorvelg heeft 20 spaken en de achtervelg heeft er 24. De velgen zien er onder de racefiets goed uit, niet teveel stickers, maar gewoon bescheiden het merk en de rest gewoon lekker zwart met zwarte spaken. De naven zijn van Tiramic. Dat is een door Token uitgevonden ding. De combinatie van Titanium onderdelen met ceramische lagers. Er kunnen cassettes van Shimano, Sram of Campagnolo op.

Het eerste rondje
Bij het eerste rondje fietsen met de C28A valt het op dat het inderdaad een erg stijve wielset is, zo verrassend stijf zelfs dat ik ergens onderweg ben afgestapt omdat ik toch serieus ging twijfelen of ik niet per ongeluk 23 mm banden in plaats van 25 mm banden om de velg had gelegd. Maar het waren toch de 25 mm. Hmmm…verrassend stijf en strakke wielset dus, zeker voor een aluminium velg met een hoogte van 28mm. De wielen rollen lekker, geen rare kraakjes of geluidjes. Bochten gaat hij strak door. Ik heb ze ook nog even getest met 23mm banden maar dan is het voor de rustige toertochtjes een beetje te hobbelig. (licht natuurlijk ook aan hoe hard je de banden oppompt en welk frame je hebt). Ik reed met 23 mm, 7,5 bar. Daarnaast nog met een groepje constant 40 + km/u  gereden en dan ook blijven het fijne wielen.

Prijs
En dan wordt het opeens leuk. De prijs van de wielset is in US dollars: $587.50 en dat is omgerekend zo’n 435 euro. Dat is niet verkeerd en daarmee zit je in de Campagnolo Zonda / Fulcrum Racing 3 klasse, maar daar rijdt iedereen al op.  Oke, zoals eerder gezegd is het gewicht van 1500 gram voor de set niet heel erg licht. Maar ter vergelijk: de Zonda wielen wegen 1550 gram. Als je dan wel iets lichters wil dan heeft Token ook de nieuwe T28, een velg van carbon voor tubes met een set gewicht van 1132 gram. Maar dat even terzijde.

Pluspunten
+ stijve wielset
+ prijs
+ zwarte “look”

Minpunten
– geen wedstrijd wiel

Conclusie
Je mag zo’n wielset als deze natuurlijk niet gaan vergelijken met wielsets boven de 1500 euro. Maar voor het geld dat deze set kost, heb je een hele fijne, verrassend stijve wielset. Zelf zie ik deze set als een uitstekende trainingsset of voor de rijder met een beperkt budget. 1500 gram is dan ook een prima gewicht. Wil je echt lichter dan kun je eens kijken bij de andere Token wielen. Dit is immers een instapwiel van Token.

Via Token (Ze hebben op hun site ook heel veel “pimp je fiets” spulletjes.) De importeur voor Nederland en Belgie is Van der Wal

token-wielen-2 token-wielen-1 token-wielen-3 token-wielen-4