Soms verbaas ik me hoe ontwerpers iedere keer met iets nieuws weten te komen. Er is al zoveel op de markt, maar toch weten ze iets te vinden om ons weer lekker te maken. De Rapha ontwerpers weten ook maar al te goed hoe ze dat moeten doen. Nu weer met de nieuwe brillen. Voor de nieuwe brillencollectie komt Rapha gelijk met nieuwe vier brillen: de Classic, de Pro Team Full Frame, de Pro Team Frameless en de Explore. Vier brillen met veel dezelfde technieken, maar in een net ander jasje om mooi aan te laten sluiten bij je rijstijl.

ROSE lens

De looks spelen dus een belangrijke rol voor de brillen, maar ook technisch zijn de brillen om van te smullen. De belangrijkste is waarschijnlijk de ROSE lenzen. ROSE staat voor Rider Optimised Surface Enhancement. Klinkt een beetje alsof het vanuit een spionagefilm komt, maar het gaat om het contrast van de lenzen. Het contrast dat de lenzen geeft aan je ogen, zorgt ervoor dat je ogen zich makkelijker kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Ook in een tunnel moet je dus nog goed kunnen zien. Daarnaast moet de regen zo van de lens afspoelen. En ook zou condens niet moeten ontstaan, door een bewerking van de lens dat ook in het leger wordt gebruikt. Cool!

Classic

De Classic is net zo technisch als alle andere brillen, maar in een retro jasje gestopt. Gebaseerd op de brillen die de renners vroeger droegen. Je zou haast verwachten dat er een kammetje bij zit om je haren net zo strak als Coppi te kammen. De bril zou goed staan bij een tochtje op je stalen racefiets, maar misstaat ook niet op het terras. Het doorzichtige frame maakt de Classic voor mij helemaal af.

Explore

De Explore is voor de avonturiers en gravelbikers. De stijl is net wat sneller dan de Classic. Aan de onderkant van de lens zit geen frame, zodat je de ondergrond goed in de gaten kan houden. Wel belangrijk bij het gravellen natuurlijk! De ronde ventilatiegaatjes in de lens heb ik nog nooit eerder gezien. Past wel goed bij de wat meer relaxte rijstijl van gravelbikers.

Pro Team Frameless

De echte racers kunnen terecht bij de Pro Team brillen. Je hebt twee varianten: de Frameless en Full Frame. Je kunt zelf wel raden wat de verschillen zijn. Als je de Frameless moet omschrijven dan kom je uit op twee pootjes met een stuk lens ertussen. Klinkt minder stijlvol dan de bril echt is! De bril is gewoon lekker clean! En je hebt ook geen ventilatiegaatjes nodig, want dat komt automatisch goed door het weglaten van het frame.

Pro Team Full Frame

De Pro Team Full Frame heeft wel een frame om de lens zitten. De ventilatiegaatjes vind ik wel heel cool gedaan bij deze bril. Aan de bovenkanten zitten sleufjes, maar vooral de sleuven aan de zijkanten maken de bril voor mij uniek. Maar ook de kleurenfade aan de zijkant maakt het meer speciaal.

Welke bril past bij jouw stijl?

Alle kleuren van de brillen passen niet op deze pagina, want elke model is te koop in meerdere kleuren. Daarvoor kun je het beste op de website van Rapha kijken. Bij alle brillen krijg je de ROSE lens, in een kleur die bij het frame past. Bij de Pro Team Full Frame en Explore wordt er een doorzichtige lens bijgeleverd.

Dan nog even de prijzen. Voor de Classic betaal je € 100,-. De Explore kost je € 155,-. En de Pro Team Full Frame kost met € 145,- net ietsje meer dan de Pro Team Frameless die voor € 135,- te koop is. De meeste prijzen liggen dus aardig bij elkaar. Nu nog kijken wel bril het beste bij jouw rijstijl en outfit past. Ik denk dat ik zelf voor de Explore zou gaan. Of misschien toch de Pro Team Fullframe… Lastig!

Rapha Classic
Rapha Explore
Rapha Pro Team Frameless