Afgelopen maand reden we richting Sauerland. Deze keer niet om op de fiets te stappen maar om een rondje te maken door de SKS Germany fabriek die ligt in het Duitse plaatsje Sundern. Dan heb je ook een deel van de afkorting duidelijk. SKS staat namelijk voor de heer Scheffer-Klute, de oprichter van SKS Germany, uit Sundern.

Van douchegordijnstangen naar fietspompen en spatborden

Leuk feitje dat je waarschijnlijk niet wist. SKS Germany is in 1921 begonnen met het fabriceren van metalen douchegordijnstangen. Ja, en van zo’n stang is het de overstap naar fietspompen niet eens zo heel gek. Zeker als je je bedenkt dat vroeger nagenoeg iedere stadsfiets geleverd werd met zo’n fietspomp aan het frame. Tijden veranderen en dan is het knap dat ze bij SKS Germany steeds met de markt mee bewegen. Zo leveren ze nu heel veel OEM aluminium spatborden. En daar maken ze er dus 3,5 miljoen per jaar van. Dus als je een fiets koopt met een spatbord, grote kans dat deze van SKS Germany is. Wereldwijd kan je SKS in de winkels van 48 landen vinden. En misschien ken je ze het eerste van de fietspompen, waar ze er jaarlijks zo’n 1,9 miljoen van maken.

De spuitgietmachines waarmee ze met matrijzen kunststof spatborden en andere onderdelen produceren zijn indrukwekkend. Er staan ongeveer 80 van deze machines en het bevestigt dat SKS inderdaad vrijwel alles zelf produceert. Bij SKS Germany zijn ze redelijk nuchter en nemen goed doordachte en niet te risicovolle beslissingen. En natuurlijk, er mislukt wel eens een projectje maar nu in 2024 hebben ze nog steeds heel stabiele inkomsten uit verschillende bedrijfstakken. Voor de fietsindustrie maar ook de autoindustrie. De productie is gevestigd in Sundern, met zo’n 36.000 m2 aan fabriekshallen en andere gebouwen

SKS doet ook veel voor haar 400 werknemers. Zo is er een fitness-studio met naast apparatuur ook indoorfietsen. SKS Germany Factory Fitness en Factory Cycling is de naam ervan. Ook is er gratis fruit voor het personeel.

Het voelt als een leuk bedrijf, ook als je er rondloopt en met het personeel praat. Heel gemoedelijk en relaxt. SKS heeft ook een eigen outdoor centrum: WOOHOO. Niet alleen voor het personeel maar ook voor de community in Sundern, waar SKS als grootste werkgever nauw bij betrokken is en veel voor doet. Afgelopen jaar werd daar ook het SKS-personeelsfeest georganiseerd.

We nemen je even mee in een foto-overzicht:

Show-setje fietspompen uit vroegere tijden. Hiermee gingen de vertegenwoordigers op pad.
De matrijzen van de spuitgietmachines worden na elke batch goed onderhouden.
Zo kan de matrijs weer worden ingezet als het specifieke onderdeel nodig is. In het magazijn liggen zo’n 2000 van deze matrijzen opgeslagen.
Met zoveel producten die jaarlijks worden geproduceerd, is het niet vreemd dat er veel magazijnruimte nodig is.
Het resultaat van de spuitgietmachine. In dit geval de fietspomp-handvatten.
Hier wordt deels met de hand, geholpen door een machine, het handvat aan de ijzeren stang gezet.
Blijft betoverend om de die machines aan het werk te zien.
Naast alle fabriekshallen met machines is er ook een showroom ‘Orange World’ met een presentatie van de producten.
De showroom heeft ook een heerlijke lounge met niet geheel onbelangrijk dito koffie
Naast de aluminium spatborden worden er ook spatborden van kunststof geproduceerd.
Grote hoeveelheden granulaat worden vanuit deze silo’s in de fabriek gevoerd.
De kleedkamer van de gym, waar het personeel fit kan blijven/worden.
Deze foto hoeft geen uitleg toch?!
De locatie van WOOHOO!

Meer info via SKS Germany