In de drukke periode tussen Kerst en nieuwjaar kun je in België bijna dagelijks de profs bewonderen in de meest uiteenlopende veldritten. Voor een groepje welwillende amateurs lag op de woensdag ook een uitdaging klaar. Coen en ik deden voorafgaand aan het officiële programma mee aan de Specialized CX Cup op het circuit van Zolder.

Vooral veel lol trappen

We moesten vroeg uit de veren, want het officiële programma startte om 12.00 uur met de junioren bij de Superprestige in Heusden-Zolder. Bij het hotel pal aan het circuit verzamelde een groep bedreven veldrijders vroeg in de ochtend. Zij kregen op uitnodiging van Specialized exclusief toegang tot het evenement, maar vooral het parcours. Want wanneer krijg je nou de kans om het parcours van een echte Superprestige te rijden?

Terwijl het parcours nog deels werd opgebouwd, de televisiecrew zichzelf installeerde en de laatste druppels het net iets modderiger maakte, konden de vijftig deelnemers de Specialized Cup gaan verkennen. Onder leiding van drievoudig wereldkampioen Erwin Vervecken reed de groep bestaande uit journalisten, dealers en vrienden over de heilige grond van de winterse hoogmis. Zeker als je het kapelletje op de top meerekent.

Het was even wachten op een uitgesteld startsein, maar de deelnemers hebben zich goed vermaakt op de schuine kanten van het circuit. Er werd veel gelachen en gepraat, bij het inschatten van de obstakels. Rond half twaalf werden de deelnemers bij de finishlijn opgesteld en klonk een startschot voor twee ronden. De uiteenlopende groep vloog er vol enthousiasme in, vriendschappelijk maar strijdend voor drie medailles bij de mannen en vrouwen.

Goud voor Van Aert

Helaas konden Coen en ik ons niet meten met de toppers van deze cross en vielen we buiten het podium. Ik eindigde als vijfde en Coen zat net iets achter me. Toch was het een supergave ervaring, want de cross kijken op tv is leuk, maar zelf rijden is nog beter. Hoewel ik het parcours moeilijker had verwacht, blijft het toch indrukwekkend hoe steil en zwaar sommige stukken zijn. Dat vertekent ontzettend op TV. Net als de indrukwekkende snelheid van de profs.

Want na het afspuiten van onze Crux crossers en een warme douche, konden we ons opmaken voor het echte werk van de profs. Ondanks het ontbreken van toppers als Van der Poel en Pidcock, was het indrukwekkend om het echte vakmanschap te bewonderen. Zowel de dames als de heren gaan zo ontzettend hard. Niet alleen als ze trappen, maar vooral naar beneden. De bandendruk is echt laag, want je hoort regelmatig de ‘kloenk’ van een velgrand, maar de deelnemers storten zich ook vol in de afdalingen terwijl ze balancerend op de randen van hun tubes de bocht net halen. En een enkeling soms ook niet trouwens.

Na een spannende strijd, wint wereldkampioene Fem van Empel de cross bij de vrouwen en Wout van Aert bij de mannen. Terwijl de folklore van de feesttent op de achtergrond klinkt, doen wij ons nog één keer te goed aan een vette hap met een pintje bier en kijken we terug op een mooie dag vol pure Vlaamse cultuur. Benieuwd naar ons modderworstelen? Je ziet het in de video.

Foto’s: Joris Knapen