Trek lanceert vandaag maar liefst drie paar high-end schoenen. Twee nieuwe topmodellen en één model net daaronder. Wat natuurlijk als eerste opvalt is dat nu ook de schoenen onder de merknaam Trek op de markt komen. Net als bij de kleding en helmen is dit nu over gegaan van Bontrager naar Trek. De nieuwe topmodellen zijn de Trek RSL, de Trek RSL Knit en het derde model is de Trek Velocis. De schoenen zijn ontwikkeld met feedback van renners en rensters van Lidl-Trek.

METNET technologie

Bij alle drie de nieuwe modellen is er gebruik gemaakt van METNET technologie. Dit materiaal moet zorgen voor rek op het bovenwerk van de schoen, zodat het knelpunten moet voorkomen. Vooral op het middelste gedeelte rondom je middenvoetsbeentjes is er ruimte voor rek. Bij de Knit schoenen is er van nature al meer ruimte voor rek, door de gebreide mesh-stof waarvan de schoen is gemaakt.

De METNET technologie zie je hier dan terug in het ‘Exoskelet’ waarmee je de schoenen sluit. Het zijn als het ware banden die je met behulp van BOA’s naar elkaar trekt om de schoen te sluiten. En deze banden zijn zo gepositioneerd, dat de bekende kritieke punten worden ontzien. Bij de RSL en de Velocis schoen is het bovenwerk geperforeerd, en is het binnenwerk elastisch. Op deze manier zal ook bij deze schoenen ruimte zijn voor rek.

Trek RSL Knit

De meest opvallende schoen is wat mij betreft de RSL Knit. Het is een sok die je om je voet trekt, en met behulp van het eerder genoemde Exoskelet en twee LI2 BOA’s vastmaakt. Met een prijs van € 449,- is dit het absolute topmodel en dat zie je bijvoorbeeld terug in het opgegeven gewicht van 225 gram voor maat 42. Door de dunne en lichte stof zal deze schoen goed ventileren.

De schoen heeft de meest stijve en volledig OCLV carbon zool die Trek te bieden heeft. Hij scoort 14 op de hun stijfheidsindex van 14. Ook de zool heeft ruimte voor ventilatie door de vier openingen die er aanwezig zijn. Mooi detail is de merknaam van Trek op het rubberen randje aan de voorkant van de zool. De RSL Knit is verkrijgbaar in het wit/grijs waarbij de BOA’s zilver zijn en de zool wit gekleurd. De andere optie is zwart/goud, waarbij de BOA’s en de zool opvallend goud gekleurd zijn.

De binnenzool van deze schoen is geproduceerd van EVA foam van BLOOM. Deze bestaat voor 45% uit gerecycled bio-materiaal. Daarnaast geeft het Amerikaanse bedrijf aan dat bij de productie van de zool er 22,5 liter gereinigd water terug de natuur in gaat, en kooldioxide uit de lucht wordt gehaald.

Trek RSL Road

Deze Trek RSL road schoenen zijn eveneens een topmodel en de renners en rensters van Lidl-Trek hebben de keuze uit deze twee paar schoenen. De RSL is de meer traditionele schoen, met een kunststof bovenwerk en ook twee LI2 BOA sluitingen. De technische eigenschappen van de zool zijn gelijk aan de Knit schoen. De stijfste carbon zool met vier ventilatie gaten en ook de binnenzool is gemaakt met gerecycled bio-materiaal van BLOOM.

Deze schoen zal € 399,- gaan kosten, en is daarmee iets goedkoper dan de eerder beschreven Knit RSL. Het bovenwerk is geperforeerd en zal daarmee zorgen voor ventilatie. Door de vorm en hoeveelheid van de geperforeerde buitenkant, die aan de binnenkant elastisch is, moeten zorgen voor comfort. Tussen de gaatjes door staat er ook METNET te lezen op de schoen. Wat betreft de kleuren heb je bij de RSL schoenen niet heel veel keus, want hij is alleen te krijgen in het zwart of wit.

Trek Velocis road

De Velocis is bij Trek ook een bekende naam en het zou dan ook zomaar over de gelijknamige helm kunnen gaan. In dit geval dus een nieuw paar schoenen onder deze naam. Waar de Velocis helm een topmodel helm is, zitten deze Velocis schoenen daar net een stapje onder. Dit zie je ook terug in de prijs van € 249,- waarmee ze de goedkoopste van de drie nieuwe schoenen zijn.

De Velocis schoen heeft een kunststof bovenwerk en maakt op dezelfde manier gebruik van de METNET technologie als de Trek RSL schoenen. Een geperforeerde buitenkant, met elastische binnenkant. De zool van deze schoen is kunststof dat is verstevigd met OCLV carbon en heeft een stijfheid van 10 op 14. Daar zie je vooral het verschil tussen deze schoen en de twee eerder genoemde modellen. Qua looks doen ze daar wat mij betreft zeker niet voor onder. Naast zwart en wit, is dit model ook in het rood verkrijgbaar.

Via Trek