Voor de Belgen is het een thuiswedstrijd, voor de Nederlanders is het aankomende WK Wielenrennen (19-26 september 2021) in Leuven nog een groot vraagteken. Met de gebroken pols van Tom Dumoulin valt in ieder geval een grote troef voor de tijdrittitel weg. En Mathieu van der Poel kwakkelt nog wat met z’n rug, maar wist onlangs toch weer te winnen in Antwerp Port Epic. Maar het WK is toch een heel andere wedstrijd.

WK wegwedstrijd mannen elite

Het WK vindt dus plaats in Leuven en Björn reed al een deel van het WK parcours voor de wegwedstrijd. De wegwedstrijd start in Antwerpen en gaat dan richting Leuven. In en rondom Leuven worden twee verschillende lussen gereden. Je hebt het Flandrien circuit en het Leuven circuit. Het Flandrien circuit heeft beklimmingen als de Moskesstraat en Smeysberg. In het Leuven circuit zitten de kortere klimmetjes, maar dit circuit rijden ze vaker achter elkaar. Totaal kom je met al die korte klimmetjes op 2562 hoogtemeters voor de mannen en 1047 hoogtemeters voor de dames. Er valt er in ieder geval genoeg te klimmen! De mannen moeten een afstand afleggen van 268,3 kilometer. Voor de dames ligt de finish na 157,7 kilometer.

De route voor de wegwedstrijd bij de mannen

Het parcours is echt gemaakt voor de klassiekerrenners. En na vier ritzeges en de eindzege in de Tour of Britain benadrukte Wout van Aert nog maar eens dat hij de topfavoriet voor het WK is. Nederland hoopt natuurlijk op Mathieu van der Poel, maar dat blijft nog wat onzeker. Mollema is een tweede troef voor Nederland, maar blijft een outsider. Pidcock won dit voorjaar de Brabantse Pijl en een deel van het WK parcours overlapt met de wegwedstrijd, dus schrijf de Engelse alleskunner ook maar op. Daarnaast heeft Italië een sterk blok en verkeert Colbrelli in de vorm van zijn leven. En we kunnen natuurlijk Alaphillipe verwachten die zijn wereldtitel wil verdedigen!

Het profiel van de wegwedstrijd voor de mannen

WK wegwedstrijd vrouwen elite

Bij de dames doen de Nederlanders altijd mee voor de overwinningen. Maar er zijn nog twijfels rondom de vorm van Anna van der Breggen. Maar dan hebben we altijd nog Annemiek van Vleuten die altijd een kans maakt en Demi Vollering die dit jaar al veel heeft laten zien. Competitie kunnen ze verwachten van Lotte Kopecky, Nieuwiadoma en Borghini.

De route voor de wegwedstrijd bij de dames

De Tijdrit

De tijdrit wordt verreden tussen Knokke-Heist en Brugge. In tegenstelling tot het wegparcours zijn er bijna geen hoogtemeters op het parcours te vinden. De mannen moet een afstand afleggen van 43,3 kilometer en overbruggen daarbij 78 hoogtemeters. Voor de dames is het 30,3 kilometer afzien en krijgen daarbij 54 hoogtemeters voor de kiezen.

De route van de tijdrit voor de mannen

Olympisch kampioen Roglič heeft zich afgemeld voor het WK tijdrijden en Tom Dumoulin moest geblesseerd een streep door het WK zetten. Maar ook dan blijven er nog genoeg favorieten over. Küng won het EK en is daarmee een topfavoriet, maar moet dan wel Ganna van zich af weten te houden! België maakt kans met Wout van Aert en Evenepoel. Kasper Asgreen en Rohan Dennis kunnen ook nog voor een verrassing zorgen.

De route van de tijdrit voor de dames

Bij de dames mag je Ellen van Dijk opschrijven als titelkandidaat. Ze won na een mooie solo het EK op de weg en werd tweede bij het tijdrijden. Je kunt dus gerust zeggen dat ze in vorm is. Maar ze moest bij het EK wel Marlen Reusser voor zich laten, dus zo eenvoudig zal het niet zijn. Daarnaast moet ze Annemiek van Vleuten ook nog van zich af weten te houden.

Mixed Relay

Tussen de tijdrit en de wegwedstrijd door is er ook nog de Mixed Relay, waarbij gemixte teams zich in een tijdrit aan elkaar meten. Drie mannen per land zullen de eerste 22,5 kilometer afleggen. Dan wordt het stokje overgedragen aan drie vrouwen die het laatste stuk voor hun rekening nemen. Bij het EK won Italië de wedstrijd voor Duitsland en Nederland. De rest van de landen volgde op ruime afstand. Het is logisch om deze drie landen dan ook tot de favorieten te rekenen.

De route voor de Mixed Relay

Alle wedstrijden en speciale Vive le Vélo uitzendingen

Zondag 19 september: Tijdrit mannen
Maandag 20 september: Tijdrit U23 mannen
Maandag 20 september: Tijdrit vrouwen
Dinsdag 21 september: Tijdrit junioren vrouwen
Dinsdag 21 september: Tijdrit junioren mannen
Woensdag 22 september: Mixed relay
Vrijdag 24 september: Wegwedstrijd junioren mannen
Vrijdag 24 september: Wegwedstrijd U23 mannen
Zaterdag 25 september: Wegwedstrijd junioren vrouwen
Zaterdag 25 september: Wegwedstrijd vrouwen
Zondag 26 september: Wegwedstrijd mannen

De wedstrijden worden live uitgezonden op Sporza, Eurosport en de NOS. En omdat het WK in België is, maakt Karl Vannieuwkerke negen afleveringen van Vive le Vélo over het WK. Vanaf zaterdag 18 september zijn die uitzendingen te zien op één.

Video-serie UCI ter ere van 100-jarig bestaan WK

Met deze editie van het WK viert de UCI ook het 100-jarig bestaan van het UCI Road World Championship. Ter gelegenheid daarvan hebben ze een video-serie op Youtube om hier extra aandacht aan te besteden. Tot nu toe zijn het er 12. Natuurlijk krijgen de huidige wereldkampioenen Alaphilippe en Anna van der Breggen aandacht, maar de geschiedenis van dit kampioenschap hoort hier ook bij. Hieronder de eerste aflevering van deze serie.