Vorig jaar kwam het nieuws dat Anna van der Breggen zou stoppen met wielrennen als een verrassing. Toen nog maar 30 jaar en ze reeg de overwinningen nog steeds aan één. Waarom zou je dan stoppen? Toen haar boek Anna op de redactie lag, was ik gelijk benieuwd of haar beschrijving van ‘mijn leven achter het erepodium’ hier duidelijkheid over zou geven. Het laatste hoofdstuk: Stoppen? Nu Al?! Het zal toch in ieder geval uitsluitsel moeten geven…

Het boek Anna gaat echt over het leven achter het erepodium. Verwacht geen gedetailleerde beschrijvingen van koersen of trainingen, nee dit boek gaat echt over de persoon Anna van der Breggen. In het boek is Anna eerlijk en open. Het beeld van Anna van der Breggen wordt completer dan die we van televisie kennen. Voor de camera is het altijd de rustige en vriendelijke Anna, maar in het boek wordt duidelijk dat ze ook temperamentvol kan zijn. Van op jonge leeftijd haar pester een lesje leren tot aan de arts die haar niet wilde begroeten, omdat ze nog maar een student was, op zijn plek zetten.

Alles wordt luchtig en vlot beschreven. Er wordt voor mijn gevoel niks aangedikt om de sensatiewaarde van het boek omhoog te krikken. De eerlijkheid valt dan ook op door de persoonlijke worstelingen die worden beschreven. En dat ze al eerder op het punt stond om het wielrennen achter zich te laten. Ook worden spanningen en kleine ruzies beschreven, maar zonder iemand een hak proberen te zetten. En altijd met een weerwoord van de persoon in kwestie. Achter ieder hoofdstuk volgt namelijk van één of meerdere personen een reflectie. Een verfrissend idee!

Na het lezen van het boek Anna snap je haar en haar keuze om te stoppen beter. En eigenlijk heb je daar het laatste hoofdstuk niet eens voor nodig. Om meer over Anna van der Breggen en het vrouwenwielrennen te weten te komen is het boek Anna een echte aanrader. Dit eerlijke verhaal zonder poespas is de moeite waard.

Anna – Mijn leven achter het erepodium
Pagina’s: 203
Adviesprijs: € 20,-
Uitgever: KokBoekencentrum Uitgevers

Comments are closed.