Renners die een navigatie bezitten zullen ongetwijfeld wel eens gestoeid hebben met een online ‘routeplanner’. Wanneer je googelt kom je er genoeg tegen waar je een route kunt uitstippelen en deze vervolgens in je navigatie kan opslaan.

Daarnaast is er Strava. Via je telefoon of navigatie kan je bijhouden waar je gefietst hebt en kan je ‘segmenten’ vergelijken met vrienden, bekenden en onbekenden. Sinds afgelopen week heeft Strava deze 2 ‘werelden’ gecombineerd. Dit betekend dat je via Strava je route kan gaan uitstippelen om deze vervolgens na te fietsen. Niets nieuws onder de zon toch? Klopt! Waar het niet dat Strava ook het verhaal rondom de segmenten niet links heeft laten liggen in de routeplanner. Wanneer je een route plant krijg je niet alleen netjes het aantal kilometers, hoogtemeters en een profieltje te zien, maar kan je ook kijken welke segmenten je onderweg tegenkomt of welke in de buurt liggen. Wanneer je segmenten in de buurt van je route ziet liggen is het natuurlijk verleidelijk om deze nog even mee te pakken in je route. Je kan ze op de kaart zien, maar eventueel ook in de kolom aan de linkerkant, de zogeheten ‘segment explore’. Kortom, slim bedacht!

Route gemaakt? dan kan je met 1 druk op de knop ook nog een ‘geschreven’ versie krijgen(cue route). Heb je geen navigatie, maar wil je wel een route plannen langs een aantal segmenten kan je middels deze uitdraai de route toch fietsen. Met navigatie kan je er voor kiezen om de route direct naar je navigatie te sturen, of deze op je pc op te slaan. In het laatste geval heb je keuze uit verschillende bestandsformaten. De routes blijven ook online bewaard onder het tabblad ‘my routes’.

Enige nadeel van de routeplanner van Strava is dat deze tot op heden alleen voor premium gebruikers is. Hopelijk komt daar snel verandering in.

strava-route-delen strava-route-maken