Bij een mooi gravelavontuur kan een goede set tassen niet ontbreken. Bij Birzman hebben ze met de Packman Travel tassen een hele serie waarmee je alle benodigde spullen voor een gravelavontuur of fietsvakantie kan meenemen. De naam doet mij denken aan het oude computerspelletje met het gele happertje, en dat veroorzaakt de eerste glimlach op m’n gezicht. Dat krijg ik ook als ik de tassen zie, want het is een goede combinatie van natuurlijk groene kleuren met opvallende oranje bandjes. Ze zien er wat mij betreft goed uit en ik ben benieuwd of dat ook is te zeggen van de functionaliteit.

Packman Travel tassen set

Op de foto van de fiets zie je een complete set Packman Travel tassen waarmee je zelf natuurlijk eindeloos kan combineren met wat je zelf handig of fijn vindt. Als je bijvoorbeeld één nacht op avontuur gaat, zal je de grote stuurtas wellicht niet nodig hebben, of neem je die juist wel mee om je slaapzak in mee te nemen. De vijf tassen die op deze gravelbike zijn bevestigd zijn de volgende:

  • Birzman Packman Saddle Pack met waterproof carrier
  • Birzman Packman Top Tube Pack
  • Birzman Packman Frame Pack Sattelite
  • Birzman Packman Bottle Pack
  • Birzman Packman Stuurtas met waterproof carrier

De fiets is overigens de Merida Silex 700 waar we ook op reden tijdens onze favoriete gravelroute in Apeldoorn.

Saddle Pack met waterproof carrier

Persoonlijk vind ik dit de meest fijne plek om zoveel mogelijk spullen mee te nemen. Deze saddle pack zit stevig vast doordat hij over een aluminium rails wordt geschoven. De rails monteer je aan de rails van je zadel, en daar schuif je het saddle pack overheen.

De tas bestaat uit twee delen want de waterproof carrier schuif je in het saddle pack. Handig onderweg, want je kan je bagage meenemen terwijl je de rest gewoon op je fiets laat zitten. De tas zit dus over de rails geschoven, en wordt bij om je zadelpen geklemd met klittenband. Met de oranje straps die aan de zijkant om de tas lopen, kan je de omvang van de tas groter of kleiner maken. Als je niet zoveel bagage hebt kan je het hiermee makkelijk kleiner maken, zodat de opbergzak goed op z’n plek blijft zitten.

Midden over de tas loopt nog een zwarte strap waarmee je de opbergzak als het ware opsluit in de tas. Ook deze kan je in lengte verstellen om aan te passen aan de grootte en inhoud van de opbergzak. De maximale inhoud van de waterdichte opbergzak is 8 liter. Dat was in mijn geval ruim voldoende voor een setje extra wielerkleding, een paar slippers, regenjasje en een korte broek en shirt. Als je de tas hebt ingepakt maak je deze met een roltop sluiting dicht en is hij helemaal waterdicht.

Het bevestigen en gebruik van deze tas, in combinatie met waterproof carrier, is heel handig. Het kost € 99,95 en het enige dat ik nog graag zou zien is een ventieltje op de tas, om alle lucht eruit te kunnen laten zodat je het makkelijker compacter kan maken als je het onder je zadel hangt.

Packman stuurtas

De tweede tas die eveneens werkt met een waterdichte opbergzak is de stuurtas. Ook hier heb je 8 liter aan opbergruimte en een roltop sluiting. Als hij vol zit, past hij met z’n 38 centimeter breedte precies tussen mijn 42 mm stuur. Als je geen gebruik maakt van de meegeleverde opbergzak kan je in deze houder ook prima je slaapzak kwijt, mocht je ‘all the way’ gaan bikepacken. De tas monteer je met twee oranje straps over je stuur.

Ter bescherming van je stuur zitten er kunststof schuimkussentjes tussen, zodat er ruimte overblijft voor kabels en het krassen op je stuur voorkomt. Daarnaast zit er nog een strap die je om het balhoofd van je frame bevestigd om hem goed op z’n plek te houden. Deze tas heeft een prijskaartje van € 84,95. Nu ben ik normaal gesproken niet zo’n fan van materialen aan je stuur, omdat dit invloed heeft op het stuurgedrag, maar als je er geen zware spullen in pakt, zit deze tas je wat dat betreft niet in de weg.

Bottle Pack

Het kleinste tasje van Birzman is met € 21,95 ook de goedkoopste. Deze bottle pack is gemaakt om een extra fles drinken of bidon mee te nemen. Met z’n 0,8 liter is hij groot genoeg voor een 750 ml bidon, of soortgelijke fles. Hij is heel makkelijk te monteren aan je stuur en stuurpen, waardoor je de inhoud echt binnen handbereik hebt. Nu heb ik dit zelf niet heel snel nodig, omdat ik me wel red met twee bidons op de fiets. Daarbij wel de kanttekening dat dit bidonhouders zijn waar je de fles zijwaarts kan uitpakken, want anders heb je kans dat een frametas in de weg zit.

In dat geval heb je dus met deze Bottle Pack je bidon wel binnen handbereik. En dat geldt niet alleen voor je bidon, maar alles dat je graag binnen handbereik wil hebben. Zo zijn er ook veel avonturiers die dit een ideaal tasje vinden om de camera in mee te nemen.

Frame Pack Sattelite

Het tasje dat de meeste opties heeft, is de Sattelite. Deze kan je op veel verschillende plekken aan je frame monteren. Dit gaat heel makkelijk met de klittenbandstraps en de hoeveelheid lussen die er aan zitten. Aan de lange zijdes van de driehoek zitten vier lussen, zodat je het ook in combinatie met andere frametassen kan monteren. De veelzijdigheid van het vastmaken maakt dat de straps van andere tassen niet in de weg zitten. Ik heb hem gebruikt in combinatie met de Top Tube Pack, die ook met straps om je bovenbuis gaat.

Als je deze tassen boven elkaar monteert kan je dus heel makkelijk de straps door een andere lus halen, zodat beide tassen stevig vast zitten. De Frame Pack Sattelite kan je in de driehoek van je frame op drie verschillende plekken monteren. Dat is boven je bracket, in de hoek van je balhoofd of juist in de hoek van de zitbuis en bovenbuis. Deze tas kost € 39,95 en heeft een inhoud van 2,5 liter. Ik vond dit een erg handig tasje om toiletartikelen en opladers in op te bergen, en dan had ik nog ruimte over voor een extra krentenbol en een paar iso bruistabletten. De rits aan de rechterkant heeft een extra flap erover zodat regen niet via de rits naar binnen kan komen.

Top Tube Bag

Last but not least, het handzame tasje voor op de bovenbuis. Ik noemde hem in de vorige alinea al even, in combinatie met de montage van de Sattelite tas. Dit tasje heeft een inhoud van 0,8 liter en daar heb ik m’n repen en gels in bewaard tijdens de tocht. Ook handig zijn de drie kleine vakjes aan de buitenkant waar je makkelijk iets uit kan pakken. Het ritsje aan de bovenkant kan je eenvoudig met één hand open en dicht doen, zodat je onderweg makkelijk bij je eten kan. Ook bij dit tasje heb je meerdere opties om het te bevestigen want hij kan op de bovenbuis aan de kant van je zadelpen of zoals op de foto’s achter je balhoofd. Het prijskaartje van dit tasje is € 34,95.

De kleur van de tassen was ik al enthousiast over, en dat ben ik nu ook over het gemak ervan. Vooral de stevigheid van de Saddle Bag en de veelzijdige mogelijkheden van de kleinere tassen zijn een pluspunt. De stof van de tassen is slijtvast en spatwaterdicht. Het voelt lekker stevig aan en houdt de tas ook goed in vorm, ook als je hem niet helemaal vol hebt gepakt met spulletjes. Een fijne en robuuste tassenset om lekker mee te gaan bikepacken dus.

Meer info via Birzman