Als je de World-Tour wedstrijden een beetje volgt, had je de nieuwe Merida Time Warp TT al kunnen zien bij de renners van Bahrain Victorious. Tijdens de Tirreno Adriatico reden zij ermee in de individuele tijdrit. Het grootste verschil met zijn voorganger valt direct op: schijfremmen! Daarnaast heeft deze vierde generatie van de Time Warp TT ook een paar minder zichtbare en vooral technische vernieuwingen.

Schijfremmen, gewicht en aerodynamica

De combinatie van deze drie kan je eigenlijk zien als één grote vernieuwing. De fiets is nu uitgerust schijfremmen, maar toch hebben ze het gewicht en de aerodynamica gelijk weten te houden met derde generatie Time Warp. Deze had nog caliper-remmen, die toch nog altijd een stukje lichter zijn dan remmen met schijven. De verbetering van het gewicht en de aerodynamica in combinatie met de schijfremmen zie je misschien niet, maar is wel een technische verbetering. De complete fiets van Heinrich Haussler weegt 8,66 kg en dat is inclusief pedalen en een bidonhouder.

Het frame is nog steeds duidelijk herkenbaar als de Merida Time Warp, dankzij de scherpe hoeken. Als je het vergelijk met de voorganger is het frame wel wat subtieler geworden. Vooral rondom het balhoofd en de zitbuis oogt het frame een stuk slanker. Bij de seatstays zie je dat deze wat lager zijn geplaatst en dat er aan de achterkant een extra knikje zit. Net boven de plek waar de steekas het frame in gaat. Dit moet voor een meer comfort zorgen, al is dat niet de eerste vereiste bij een TT fiets. Voordeel is dat het minder vermoeiend is, waardoor je lichaam het beter kan volhouden. Dit zal dus indirect wel kunnen leiden tot betere prestaties.

Nog meer comfort

Nog een stukje extra comfort halen ze uit de laatste versie van hun eigen S-Flex zadelpen. Deze zadelpen zit bijvoorbeeld ook in de Merida Reacto van Sonny Colbrelli en Marcel Sieberg. De Time Warp TT is te koop als frameset. Dit komt dan inclusief voorvork, S-Flex zadelpen, balhoofdstel en de Vision Metron TT base-bar. Met dit uitgangspunt kan je hem verder helemaal naar wens opbouwen.

Op de foto’s zie je o.a. de team-uitvoering van Bahrain Victorious, maar voor de consument is de frameset helemaal zwart, met witte logo’s.

Meer info via Merida