Merida Scultura Endurance 7000-E

Lekker fietsen is voor de een stoempen en voor de ander comfortabel toeren, zonder al te veel aan snelheid in te willen leveren. Voor die laatste groep heeft Merida nu een nieuwe telg in de familie: de Scultura Endurance.

Merida Scultura Endurance 7000-E – Ultegra Di2 – € 3.999,-

Adventure bike

Merida heeft de fiets gemaakt om comfort te bieden op lange-afstandsritten. Ze hebben het bijvoorbeeld ook over adventure bikes, en dat past denk ik ook goed bij de trend van de laatste jaren. De gravelbike is er om het avontuur op te zoeken op onverharde wegen. De endurance racefiets is er om het avontuur op te zoeken bij langere tochten die vooral over asfalt gaan. Maar dankzij de ruimte voor bredere banden kan je ook best wel een keer van het asfalt afwijken.

De seat stays zien er zo dik uit, maar van opzij juist dun en dragen zo bij aan comfort

Brede banden, als je dat wil

De Scultura Endurance komt standaard met 32 mm bandjes, maar biedt officieel zelfs ruimte voor 35 mm. En als je de fiets bekijkt lijkt er zelfs nog wel een paar millimeter bij te kunnen. Veel ruimte dus waarmee je kan variëren in bandenkeuze.

Met de standaard gemonteerde 32 mm banden blijft er nog heel wat ruimte over

Die 32 mm lijken behoorlijk breed, zeker als je 23 of 25 mm gewend bent. Toch hoeft die breedte niet meteen een – grote – concessie voor snelheid te zijn. De profs rijden klassiekers als Parijs-Roubaix ook met die maat. Nu willen we onszelf daar niet meteen mee vergelijken, maar als je de gemiddelde snelheid van die race bekijkt, lijken die extra millimeters niet veel verschil te maken. Althans, als het gaat om snelheid, want ze kiezen die maat natuurlijk om de klappen op te vangen, voor het comfort.

Standaard komt er een tooltje mee dat onder het zadel past

Geometrie tussen gravel en performance in

De nieuwe Scultura Endurance wordt wat betreft toepassing en geometrie door Merida tussen de bestaande Scultura (CF4) en de Silex gravelbike geplaatst. Zo is bijvoorbeeld de lengte van de chain stay, net als de wielbasis, gelijk aan die van de Silex, maar langer dan de Scultura CF4. De stack en reach verschillen uiteraard ook, al is de reach bij de drie modellen nagenoeg gelijk en zit het verschil met name in de stack waarbij de Endurance er precies tussenin valt. Ook het bracket is weer net iets lager dan de Scultura CF4 en iets hoger dan de Silex.

De Scultura Endurance valt wat betreft stack precies tussen de Silex en Scultura CF4 in

Eigenschappen

De Scultura Endurance CF3 kan je dus een beetje als een kruising zien tussen de op performance gerichte Scultura CF4 en de op gravel en off-road gerichte Silex. Uniek voor de fiets en voor Merida is dat alle kabels geïntegreerd zijn via de Wire Port. Hierbij gaan de kabels aan de bovenkant van het balhoofd het frame in. Het ziet er heel netjes uit zonder dat het onderhouds-crime lijkt te zijn, zoals vaak het geval is bij volledige geïntegreerde kabels en sturen.

Bovenop het balhoofd zit de Wire Port waar de kabels het frame in gaan

Het zal niet heel verrassend meer zijn voor een fiets als deze, maar hij zal alleen met – flatmount – schijfremmen op de markt komen. Standaard voor en achter met 160 mm rotors. Als je toch 180 mm rotors wil, dan is daar een adapter voor. Zoals gezegd kan je tot 35 mm banden monteren. Het balhoofd heeft boven en onder een diameter van 1,5″ en de fiets een Shimano PF86 bracket.

Standaard met 160 mm remschijven en de koelvinnen die haast een handelsmerk voor Merida aan het worden zijn

Kenmerkend zijn ook de spatbord nokjes aan de voor- en achterkant. Voor de achterkant is een verwijderbare SS-adapter geplaatst.

Bij de achterbrug de verwijderbare SS-bridge voor het monteren van een spatbord

Details van de modellen

Er komen drie modellen van de Scultura Endurance op de markt in de Benelux, leverbaar vanaf september 2020. Je ziet ze hieronder. Zelfde frame, maar met andere kleuren en afmontage. Merijn rijdt momenteel op de matgroene Scultura Endurance 5000, daarvan kan je in augustus een review verwachten. Alle verdere info is te vinden bij Merida.

Scultura Endurance 5000

Frame: Scultura Endurance CF3 Mat carbon
Voorvork: Scultura Endurance CF3 Disc Mat carbon
Groep: Shimano Ultegra Disc
Crank: Shimano RS510 50-34
Cassette: Ultegra 11-34
Ketting: KMC X11
Rotors: Shimano RT54 160mm
Wielen: Merida Expert SL
Banden: Maxxis Detonator 700x32c
Stuur/Stuurpen/Zadel/Zadelpen: Merida Expert
Adviesprijs: € 2.499,-

Scultura Endurance 5000

Scultura Endurance 6000

Frame: Scultura Endurance CF3 Mat carbon
Voorvork: Scultura Endurance CF3 Disc Mat carbon
Groep: Shimano Ultegra Disc
Crank: Ultegra 50-34
Cassette: Ultegra 11-34
Ketting: KMC X11
Rotors: Shimano RT800 160mm
Wielen: Fulcrum Racing 700 DB
Banden: Maxxis Detonator 700x32c
Stuur/Stuurpen/Zadel/Zadelpen: Merida Expert
Adviesprijs: € 2.899,-

Scultura Endurance 6000

Scultura Endurance 7000-E

Frame: Scultura Endurance CF3 Mat carbon
Voorvork: Scultura Endurance CF3 Disc Mat carbon
Groep: Shimano Ultegra Di2 Disc
Crank: Ultegra 50-34
Cassette: Ultegra 11-34
Ketting: KMC X11
Rotors: Shimano RT800 160mm
Wielen: DT Swiss E1850 Spline
Banden: Continental Grand Prix 4-Season 700-32c
Stuur/Stuurpen/Zadel/Zadelpen: Merida Expert
Adviesprijs: € 3.999,-

Scultura Endurance 7000-E