isaac meson classified

Classified introduceerde vorig jaar hun versnellingsnaaf die de voorderailleur overbodig maakt. Isaac levert nu als eerste een racefiets, de Meson, als complete fiets met deze nieuwe naaf.

isaac meson classified

Ziet eruit als 11, maar je krijgt er 22

De Isaac Meson Disc die we kennen als een comfortabele aeroracer is er nu in Olive Grey met het Classified Powershift systeem. De foto’s laten een 1×11 setup zien, maar het gaat toch echt om een 2×11 en heb je dus 22 versnellingen tot je beschikking. Het binnenwerk van de achternaaf neemt de functie van de voorderailleur over waarmee je alsnog kan schakelen tussen 2 verzetten. En met 11 achter kom je dus op 22.

isaac meson classified

Je ziet er dus ook niet heel veel van aan de achterkant omdat alles in de naaf verwerkt zit. Het enige dat nog een beetje in het oog springt is de hendel van de steekas. Hierin zit een interface verwerkt die communiceert met de zender in het stuur, zoals te zien op de foto hieronder. Die zender is weer verbonden met de – reguliere – Ultegra shifters op de Meson.

Met alleen de Classified naaf ben je er nog niet, daar zit natuurlijk ook nog een velg en spaken omheen. Deze Isaac komt standaard met de Fore Five Disc wielen, 50 mm carbon mét de speciale naaf. Niet een set die je zomaar overal kan kopen.

isaac meson classified

Het is al geen doorsnee fiets van zichzelf, de Meson. Met zijn kenmerkende aerolijnen is het een opvallende verschijning. Dit terwijl het Classified systeem zelf juist helemaal niet opvalt. Een bijkomstigheid van het systeem is dat je altijd een enkel voorblad hebt. En het leuke hieraan, vind ik, is dat er dan geen Shimano maar een Easton crankstel is gebruikt. Die zie je niet zo vaak. Shimano heeft officieel alleen vanuit de GRX groepen een crankstel voor een 1x setup. Voor de weggroepen zoals 105, Ultegra en Dura-Ace, is deze er niet. Het kan wel, maar niet out-of-the-box. Daarom kiest Isaac voor het Easton EA90 aluminium crankstel (en niet het EC90 SL crankstel op de foto’s) dat met zowel 1x als 2x setups overweg kan d.m.v. hun cinch-systeem.

De Isaac Meson Disc Olive Grey met Classified Powershift is er vanaf € 4.399,-