Wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss maakte afgelopen week zijn eerste wedstrijdkilometers van 2023 in de Volta ao Algarve. Afgelopen zondag was de laatste etappe, en dat was een individuele tijdrit. Voor de Noor was dit hét moment om voor het eerst in 2023 een wedstrijd op zijn tijdritfiets te rijden, en we zagen dat hij door zijn team Jumbo-Visma verwend is met een gaaf design op zijn nieuwe Cervélo P5.

Wereldkampioen Tobias Foss

De 25-jarige Foss werd afgelopen jaar in Australië wereldkampioen tijdrijden. Foss begint aan zijn vierde seizoen bij Jumbo-Visma en staat in de boeken als een sterke tijdrijder. Zijn Noorse en wereldtitel van afgelopen seizoen bevestigen die status natuurlijk. In de eerste tijdrit van het seizoen werd Foss overigens vijfde, wat hem een vierde plek in het eindklassement van de Portugese ronde opleverde.

Keurige specs

Jumbo-Visma rijdt op fietsen van Cervélo, en voor tijdritten hebben ze de beschikking over de P5. Zoals we al eerder schreven over Marianne Vos, rijden de renners vanaf dit jaar met Sram, en ook op de tijdritfiets is er gekozen voor de RED eTap AXS groepset, inclusief de Quarq vermogensmeter in het crankstel. Foss rijdt met een 54-tands voorblad, en dat is niet opvallend groot voor een tijdritfiets. Maar wellicht heeft dit ook te maken met het parcours of de huidige vorm van de renner.

Ook de andere specs op de fiets zijn indrukwekkend, maar dat mag je ook wel verwachten bij een wereldkampioen. Zo zijn de wielen van Reserve, het huismerk van Cervélo. De cockpit is van Vision, en die is custom-made voor Foss. Voor de banden is er gekozen voor Vittoria Corsa’s, en het zadel is van Fizik.

Speciaal design

De basis van de fiets is wit, maar als we het design van dichtbij bekijken zien we een soort zwarte stippen, die het design net wat gaver maken. Op het achterwiel komen de kleuren van de regenboogtrui op een strakke manier terug en deze kleuren zien we ook op de voorvork. Zelfs de ketting is voorzien van een regenboogeffect! De fiets matcht mooi met de zwart-witte outfit van Foss. Verder is het ontwerp vrij clean, maar het is zeker duidelijk dat we hier te maken hebben met de tijdritfiets van een wereldkampioen.

Meer info via Cervélo en Jumbo-Visma.