F-Lite Megalight 200 baselayer | Full review at Racefietsblog.nl

Je onderkleding is nou niet direct het onderdeel waar je aan denkt als je probeert grammen kwijt te raken in een poging je fiets of jezelf nog net iets lichter te maken. Dus toen we het F-Lite megalight 200 ondershirt binnenkregen waren we wel wat skeptisch. We kenden het merk nog niet en waarom zou je vooral een najaars/wintersondershirt zo licht mogelijk proberen te maken?

Lekker licht
Want laten we eerlijk zijn, zo’n shirt moet voornamelijk twee dingen doen: je warm én droog houden tijdens tochten, trainingen of wedstrijden bij lagere temperaturen. Een shirt als dit gebruik ik persoonlijk pas als de thermometer onder  de 10 graden duikt, maar ik heb het dan ook redelijk snel warm op de fiets als ik door trap. Dat ‘ie dus lekker licht is, is dat fijn, maar laten we eens kijken hoe het shirt zit en presteert.

Als we het shirt uitpakken zie het er vooral behoorlijk high-tech uit. Er zijn verschillende soorten stof gebruikt in patronen waarvan ze blijkbaar je lichaamscontouren volgen. Op plekken waar je meer zweet zoals rug, en in de buurt van je oksels is duidelijk een andere soort stof gebruikt dan bijvoorbeeld op de armen. Dit geeft het shirt een stoere look, maar ja, is dat belangrijk voor een ondershirt? Qua uiterlijk doet het ons een beetje denken aan de X-Bionic kleding die we een tijdje geleden testten.

Technische details
Persoonlijk gebruik ik liefst onderkleding van Campagnolo, deze shirts zien er veel minder technisch uit, maar hebben voor mij persoonlijk altijd de juiste mix van vochtafvoerende kwaliteiten zonder aan warmte in te boeten. Eens kijken hoe de F-Lite zich in vergelijking tot mijn persoonlijk maatstaf verhoudt. Wat tijdens het aantrekken opvalt is dat de stof (mix van polyamide en polyester) lekker soepel aanvoelt, altijd een plus als de eerste kennismaking zo verloopt. Het shirt sluit overal goed aan zonder te knellen (hoewel dat soms net weer de bedoeling is bij zogenaamde compressieondershirts zoals dat van Velobici dat we eerder hebben getest). Details als de platgestikte naden en het volledig ontbreken van kriebelende labels maken direct duidelijk dat F-lite niet over één nacht ijs is gegaan bij de productie van het ondershirt. Vinden we mooi.

Zoals gezegd heb ik het shirt gebruikt tijdens ritten bij een graad of 10 tot 15 celcius met verschillende lagen er overheen (afhankelijk van weer en tijdstip).  Tijdens het fietsen doet het shirt prima zijn werk. Het voert zweet, dat vooral bij lagere temperaturen kan afkoelen en erg oncomfortabel gaat aanvoelen, goed af. Wat shirts als deze doen is het zweet opnemen en aan de buitenkant afgeven. Hoe? Vooral door materiaalkeuze en bijvoorbeeld de patronen, zoals bij dit shirt. Tijdens het rijden krijg ik op geen enkel moment het gevoel dat ik last heb van zweet dat niet weg kan, zelfs als ik er 2 lagen overheen draag. En door de prima pasvorm zit het shirt letterlijk niet in de weg en dat vind ik altijd een grote plus van fietskleding. Fit & forget dus. Tot zover scoort de Megalight 200 dus punten. Waar hij er een paar verliest is helaas het gevoel dat het shirt je geeft wanneer je thuiskomt of ergens stopt voor een stukje appeltaart onderweg. Dan voelt het shirt toch snel wat klammig aan en dat is niet heel prettig eerlijk gezegd. Dit drogende vermogen is natuurlijk ook best belangrijk bij zo’n shirt, en in vergelijk tot andere ondershirts komt de Megalight hier eigenlijk net iets te kort. Dit hoeft natuurlijk geen groot probleem te zijn, meestal trek je zo’n shirt namelijk vrij snel uit als je klaar bent met fietsen. Ander praktisch minpunt(je) is dat doordat er geen ‘natuurlijke’ stoffen zoals bijvoorbeeld merinowol in verwerkt zijn, (F-lite heeft deze overigens wel in hun assortiment, maar deze shirts zijn weer zwaarder) gaat de Megalight 200 ook redelijk snel minder fris ruiken. Nu wassen de meeste van ons hun shirts toch geregeld, dus een echt bezwaar kunnen we dit niet noemen.

Pluspunten:
– Draagcomfort
– Zweetafvoerende vermogen
– Gering gewicht

Minpunten:
– Iets te klam na een rit

Conclusie
Overall is de F-Lite megalight 200 een prima ondershirt. Tijdens het fietsen blijf je er droog en comfortabel warm in tijdens de koudere maanden. Hij zit lekker en je hebt eigenlijk niet door dat je ‘m aan hebt. Helaas als je stil gaat zitten of thuis komt is ‘ie iets minder comfortabel, maar als je, zoals ik, ritjes maakt waarbij je van te voren weet dat je niet gaat stoppen en thuis snel onder de douche springt is de Megalight 200 een prima najaar/winter ondershirt.

F-Lite kleding is in Nederland voor o.a. te koop via Sportswear De Groot. De Megalight 200 kost in hun webshop € 49,95

Wil jij deze winter ook lekker warm rondfietsen in zo’n F-Lite shirt? Schrijf je dan in voor de Racefietsblog.nl nieuwsbrief (in de rechterkolom op de homepagina) en je doet mee! Inschrijvingen geregistreerd tot morgen, woensdag 3 december 19.00 uur dingen mee (dus als je stond ingeschreven doe je automatisch mee!). Makkelijk genoeg? Succes!

F-Lite Megalight 200 baselayer | Full review at Racefietsblog.nlF-Lite Megalight 200 baselayer | Full review at Racefietsblog.nlF-Lite Megalight 200 baselayer | Full review at Racefietsblog.nlF-Lite Megalight 200 baselayer | Full review at Racefietsblog.nl