‘X-Bionic, the world’s only brand with five consecutive ‘most innovative brand award’ titles. Aldus de homepage van de website van X-Bionic. Voor het 5e jaar op rij zijn ze dus gewaardeerd met een award voor meest innovatieve merk op het gebied van technologie, sport en lifestyle. Aan Racefietsblog nu de schone taak om dit zelf te ervaren.

Het pakket
9 van de 10 keer als er wielerkleding bezorgd wordt dan komt dit in een klein doosje en zit de broek, het shirt en eventueel de sokken netjes opgevouwen in plastic verpakt. Toen de deurbel ging en ik de bezorger zag staan met een doos waar een ouderwetse televisie met beeldbuis in past, begon ik te twijfelen of het echt wel wielerkleding was?!… Na het uitpakken bleek het daadwerkelijk om wielerkleding te gaan. X-Bionic verzorgd de verzending erg luxe! De broek zit verpakt in een mooie kartonnen doos met daarop alle informatie die de broek (theoretisch gezien) zo speciaal maakt. Het shirt zit in plastic maar niet opgevouwen; het hangt aan een bijpassende kleerhanger inclusief kartonnen ‘ hoes’ die evenzoveel informatie verschaft als de doos van de broek. Last but not least; de sokken en ja; ook die zitten verpakt in een mooi doosje inclusief informatie. Dat is dan wel erg veel informatie dat je krijgt bij een wieler-outfit.

X-Bionic
Wanneer je de informatie doorneemt en je verdiept in de materialen en achterliggende theorieën merk je dat X-Bionic een vreemde eend in de bijt is. In tegenstelling tot vele kledingmerken zijn de producten niet gemaakt van lycra. De stof die ze hoofdzakelijk gebruiken voor het maken van de kleding is polyamide. De manier waarop ze de kledingstukken samenstellen is een bijzondere. Ze hebben namelijk afgekeken bij het dierenrijk. Verschillende diersoorten leven in verschillende weersomstandigheden maar hebben maar 1 vacht. De dieren hebben dankzij de vacht de mogelijkheid om zich aan te passen aan de buitentemperatuur. X-Bionic heeft aan de hand van uitgebreide onderzoeken geprobeerd om deze dierlijke eigenschappen toe te passen in de kleding. Zo maken ze gebruik van het X-BIONIC® 3D-BionicSphere®-System. In het bijbehorende filmpje wordt perfect uitgelegd wat dit inhoudt. Kort gezegd komt het erop neer dat de kleding je lichaam isoleert door je eigen vocht(zweet). Middels dit systeem probeert de kleding er altijd voor te zorgen dat je lichaamstemperatuur 37 graden blijft. Dat is immers de temperatuur waarop je het best functioneert. Wordt je te warm dan koelt het, maar krijg je het koud dan verwarmt/isoleert het.

Eerste indruk
Na het uitpakken van de kleding valt op dat het inderdaad ‘anders’ is. Wanneer je de broek uit de doos haalt heb je het idee dat je een lange onderbroek met zeem en bretels in de hand hebt. Het shirt en de sokken daarentegen zien er ‘normaal’ uit. Waar wielerkleding vaak glimt door het gebruik van lycra, ziet de kleding van X-Bionic er eigenlijk uit als een normaal katoenen shirt qua kleur. Wat meteen opvalt is dat over de rug van het shirt een verzameling van zwarte strepen zit. De ‘luchtkanalen’  van het 3D-Bionicsphere-system. Ook onder de oksels en op de borst zijn deze kanalen aanwezig, maar hier zijn deze dezelfde kleur als de rest van het shirt. Onopvallend dus. Op de rug zijn de 3 klassieke zakken niet vergeten en aan de voorzijde heeft het een rits die tot ongeveer de navel open gaat. Het shirt is dus niet compleet los te ritsen. Theoretisch is dat ook niet nodig want de samenstelling van het shirt zorgt dat je koel blijft wanneer het lichaam hierom vraagt dus is het overbodig om de rits te openen. Ook bij de bretels en het gedeelte dat op je rug zit zie en voel je de luchtkanalen lopen. Grappig om te zien is dat de zeem aan de ‘oppervlakte’ zit. Waar andere merken een broek ontwikkelen waar een zeem in geplaatst word, ontwikkelt X-Bionic de broek om de zeem heen. Hierdoor ziet het er wat eigenaardig uit, maar heeft het als voordeel dat het contact met het zadel directer is. Er zit nl. enkel een zeem tussen je billen en het zadel, waar bij overige merken er nog een dun laagje lycra bij tussenzit dat enkel voor de ‘mooi’ is maar wel het nadeel heeft dat het wat meer kan schuiven.

In de praktijk
Wanneer we de kleding dan ook daadwerkelijk aan gaan doen voelt het echt als tweede huid. Je hebt het idee dat je eigenlijk niets aan hebt. De kleding sluit compleet om je lichaam maar knelt nergens. Wanneer je op de fiets stapt heb je eerst het idee dat mensen je nakijken omdat je in een onderbroek fietst. Maar wanneer je dan 5 minuutjes onderweg bent heb je zoveel plezier van de kleding dat je daar niet meer aan denkt. En na verschillende bekende en onbekende mede-wielrenners te hebben gevraagd blijkt het helemaal niet op te vallen dat de broek er niet ‘alledaags’ uit ziet. Zoals gezegd voelt de kleding als een tweede huid en ook wanneer de snelheid wordt opgevoerd wappert er helemaal niets. Ook blijven zowel broek als shirt perfect zitten, zonder dat er ergens siliconen ‘grippers’  o.i.d. zijn aangebracht. De luchtkanalen die op de cruciale ‘zweet’  plekken van het lichaam zitten merk je niet. In het begin voelt het wat onwennig omdat voor je gevoel je hele lichaam nat wordt. Dit klopt dan ook wel, want de stof zorgt ervoor dat het zweet je lichaam isoleert of afkoelt. Ondanks dat het lichaam nat aanvoelt is het alles behalve koud. Door de unieke samenstelling en werking van de kleding is het overbodig om een zweet-shirt te gebruiken. Sterker nog, dit verhinderd de werking van de kleding. Een zweet-shirt voert nl. zweet af en zorgt dat je lichaam compleet droog blijft, terwijl de truc van X-Bionic is dat je lichaam zichzelf isoleert middels zweet. Goede tests waren de afgelopen dagen in de avonduren waarbij het snel afkoelde. Normaliter reden om een extra windstopper of jasje mee te nemen. Met name wanneer bij hoge snelheden de wind op je borst komt voel je vaak de kou erg goed. Wanneer je een X-Bionic shirt aan hebt merk je dit totaal niet en zelfs bij koudere omstandigheden met veel rijwind (afdaling) bleef mijn lichaam op temperatuur.

De sokken van het merk X-Socks hebben precies de tegenovergestelde werking. Ook hier zijn luchtkanaaltjes aangebracht die lopen vanaf de onderkant van de voet naar de rand bij de enkel. Bij de sok is het juist dat het vocht wel wordt afgevoerd en verdampt via de kanaaltjes zodat de voet droog blijft. Geen zweetvoeten en geen koude voeten door rijwind en vermindert de kans op blaren.

Zoals eerder gezegd moet X-Bionic kleding direct op het lichaam gedragen worden om de werking te garanderen. Uiteraard heeft X-Bionic ook een onder-en wintercollectie. Mocht je deze niet tot je beschikking hebben maar wil je toch de korte broek en het shirt aan doen, zorg dan dat de extra kledinglagen over de X-Bionic kleding wordt gedragen zodat de isolerende werking behouden blijft.

Pluspunten
+ Hoog draagcomfort
+ Wappert absoluut niet
+ Knelt niet  (na afloop onder de douche is er geen ‘lijntje’ te bekennen)
+ Isolerende/verkoelende werking
+ Droge voeten
+ 2 jaar garantie op alle X-Bionic en X-Socks producten

Minpunten
– Prijs

Conclusie
Zoals je al leest in de plus en minpunten is het enige minpunt de prijs (zie onder bij details). Het is een genot om in deze kleding set te fietsen en het heeft veel voordelen ten opzichte van lycra wielerkleding. De prijs is aan de hoge kant, maar wanneer je eenmaal in X-Bionic kleding hebt gefietst (of een van de vele andere sporten hebt beoefent waar ze kleding voor maken) zal dit minpunt wellicht geen minpunt zijn omdat je waar voor je geld krijgt. Ze hebben nog niet de naam van bijvoorbeeld Assos of Castelli, maar aan de kwaliteit ligt het zeer zeker niet. Het comfort is erg hoog en het uiterlijk is een kwestie van smaak. Het was even wennen, maar naar mijn mening ziet het er uiteindelijk erg stijlvol uit.

Details
Bike bib tight light pants short, getest in maat M, adviesprijs EUR 209,00
Race shirt BT 2.2, getest in maat M, adviesprijs EUR 129,00
Racing bike socks, getest in maat 42, adviesprijs EUR 18,00

Meer producten en informatie op www.xbionic.nl en www.xsocks.nl of via facebook: www.facebook.com/XbionicNL

Testpersoon is 1.78 meter lang en weegt 72 kg.

xbionic xbionic-kleding xbionic-wielrennen xbionic-pak xbionic-shirt xbionic-sokken