Dit is het meest vreemde shirt dat ik ooit gedragen heb, maar ook een van de fijnste. Wat het is? Een compressie base layer van Velobici. Laat ik proberen uit te leggen wat het precies is.

Base layers kennen (en testen) we bij Racefietsblog wel. Persoonlijk ben ik er achter gekomen dat een goede basislaag een verschil van dag en nacht kan uitmaken. Een laag die je temperatuur reguleert en vocht afvoert (en dat dan in een fiets-specifieke houding) is een essentieel onderdeel van je uitrusting. Dat is geen reclamepraat in dit geval, dat heb ik zelf ondervonden door een tijd lang met een verkeerde base layer te rijden. Ik plakte, had ’t te koud of te warm en even op een terras zitten was eigenlijk gewoon afzien… ik ben de basis laag dus wel gaan waarderen.

Maar toen ontvingen we van het Britse Velobici een compressie base layer. We hebben ons eerst een hele tijd afgevraagd of er niet iets was misgegaan bij de bestelling. Het shirt lijkt namelijk niet 1 maar 10 maten te klein als je ‘m ziet. ‘Het poppentruitje’ werd de liefkozende aanduiding, totdat we er eens beter naar keken. Wat opvalt is de stof, deze is uiterst rekbaar, hoe comfortabel deze aanvoelt en dat er geen enkel naad in het shirt te vinden is. ‘Seamless’ noemt Velobici dat. En ’t werkt. Want als er iets vervelend is dan zijn het schurende labels of naden in een shirt dat je direct op je huid draagt. In het begin vallen ze niet op, maar halverwege een lange tocht of klim voel je ze wel degelijk. Ander opvallende detail is de bijna rubber aanvoelende grip-rand aan de onderzijde. Je kent ze wel uit shirts en fietsbroeken maar deze rand lijkt bijna wel te plakken!

Ok, wie durft ‘m aan te doen? Dat was dus de voornaamste vraag. Aan mij de eer om me in het shirt(je) te wurmen. Eenmaal aan voel je de compressie wel degelijk, het voelt strak maar niet oncomfortabel. Je kunt gewoon blijven ademen omdat de stof zo rekbaar is, maar het sluit wel veel meer aan dan een gewone base layer. Het idee achter compressiekleding in het algemeen is dat door de lichte druk op spieren je minder snel moe wordt, je minder snel verzuurt en je zelfs minder blessuregevoelig zou zijn. Dat laatste hebben we (gelukkig) niet kunnen testen, de andere beloftes zijn vast wel ooit ergens bewezen (veel topsporters dragen immers compressiekleding tijdens en na ’t sporten). Ik merkte wel dat ik me aërodynamischer voelde op de fiets (maar daar heb je ’t shirt niet voor aan), dat het goed ventileerde (op strategische plekken is de stof soort van geperforeerd) en dat de druk op mijn bovenlichaam wel prettig aanvoelde. Minder snel moe worden…? Moeilijk aan te tonen. Ik heb het shirt soms tijdens mijn vaste trainingsrondje aangehad, maar kon niet bewijzen dat ik harder fietste of het langer kon volhouden, er zijn gewoon teveel andere factoren in het spel zoals hoe je je überhaupt voelt, hoe het weer die dag is en of de rest van het materiaal in orde is.

Subjectief gezien vind ik een compressie base layer zoals deze een beetje een luxe. Een base layer moet vooral ervoor zorgen dat ik comfortabel blijf op de fiets. Dat doet dit shirt ook. Het vermeende prestatieverhogende effect heb ik niet genoeg ervaren om te zeggen dat dat zo is, maar in je hoofd werkt het wel door (althans bij mij). Je voelt je misschien sneller (of fitter) in zo’n strak shirt en dat gevoel kan je misschien weer helpen om een nieuw PR te zetten of een voorheen onmogelijk lijkende afstand te fietsen.

Pluspunten
+ kwalitatief shirt, mooi gemaakt
+ werkt ook prima als base layer
+ geeft ‘snel’ gevoel

Minpunten
– niet goedkoop
– duurt even voor je ‘m aanhebt

Conclusie
Een compressie base layer is in mijn ogen een toevoeging op je fietskleding als je al een goede normale base layer(s) hebt. Het is even wennen als je zo’n strak shirt aantrekt, maar na een tijdje went het en is de lichte druk wel lekker. Of je er daadwerkelijk harder of langer van gaat fietsen weet ik eerlijk gezegd niet, maar de gevoelsmatige fietser is (net zoals ik) misschien gevoelig voor het placebo-effect. Het shirt (en andere mooie Velobici kleding) kun je kopen in hun online webwinkel.

Details
Velobici Performance Compression Base Layer
Getest in maat M
Prijs: € 83,- (exclusief verzendkosten)

Testpersoon is 1.82m lang, weegt rond de 79kg en draagt meestal een Medium ondershirt

velobici-compression3 velobici-compression