Of je nou rijdt met carbon of aluminium onderdelen, de kans is heel groot dat deze zwart zijn. Dan heb ik het over je stuur, stuurpen en zadelpen. Mat of glanzend zwart. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar bij retro fietsen vind ik vaak de zilveren kleur het beste passen.

Zipp Service Course silver

Bij Zipp hebben ze bedacht dat het wel tof is om een serie onderdelen in een oud jasje te steken. Oud qua kleur, maar dan weer nieuw gezien de vernieuwde logo’s die erop zitten. Deze logo’s heb je misschien al voorbij zien komen op de Zipp-wielen van Team Movistar. De Zipp Silver Service Course line bestaat uit vier type sturen, twee soorten stuurpennen en twee verschillende zadelpennen.

Service Course 70 XPLR

Een van deze sturen is de Service Course 70 XPLR die geschikt is voor je gravelbike. Het stuur heeft een reach van 70mm en een flare van 6 cm. Daardoor zit je onderin de beugel 6 cm breder, dan wanneer je je handen op de shifters plaatst. Het stuur is van aluminium en in het midden hebben ze een extra breed gedeelte om te klemmen. Dit gedeelte is 10 cm breed, zodat je naast het monteren van de stuurpen ook nog ruimte genoeg hebt voor een computermount, tas en een ligstuur. Handig voor de echte gravel avonturen. Het stuur is te bestellen voor € 61,-

Service Course collectie

De andere sturen uit de collectie zijn ‘gewone’ sturen voor de racefiets, dus zonder breed uitlopende beugel. Daarbij heb je keuze uit verschillende maten en kan je kiezen voor een ergonomisch gevormd stuur met platte bovenkant. De sturen hebben allemaal dezelfde prijs als de bovengenoemde XPLR en zijn geschikt voor interne Di2 bekabeling.

Zadelpennen en stuurpennen

Iets minder spannend qua verschillende opties zijn de zadelpennen en stuurpennen. Hier zitten de verschillen alleen in de afmetingen. Zo zijn de stuurpennen verkrijgbaar met een hoek van 6 graden en 25 graden en verschillende lengtes. Dit is hetzelfde verhaal bij de zadelpennen waarbij je de keus hebt uit een setback van 20 mm of juist niet. De zadelpennen zijn daarnaast nog in twee verschillende diameters verkrijgbaar. Zowel de zadel- als stuurpennen hebben een prijs van € 56,-.

Via Zipp