Dat er Down Under mooie fietsen worden geproduceerd hebben we bij Racefietsblog nooit onder stoelen of banken gestoken. Hier op de redactie weten we de custom Baum fietsen uit Australië al jaren erg te waarderen. Niemand op de redactie sluit ook uit dat er ooit een custom bike in zijn of haar persoonlijke arsenaal zal verschijnen; later als we groot zijn. Wat betreft nieuwe ontwikkelingen zitten ze in Australie ook niet stil. Twee heren, beiden uit de auto-industrie hebben de koppen bijeen gestoken en zijn aan de slag gegaan met een nieuwe vorm van custom bike building.

Het materiaal waarmee ze gaan werken is weinig schokkends in fietsland; carbon en titanium. De manier waarop zij dit aanpakken is wel degelijk nieuw en wellicht een grote stap in de toekomst. De buizen van het frame zijn van carbon, die ze aan elkaar maken door middel van titanium lugs. Lugs kennen we allen natuurlijk van de oldschool/retro/vintage klassieke fietsen, maar de lugs die ze bij Bastion Cycles gebruiken zijn wel even iets anders. De mannen nemen namelijk de techniek van het 3D-printen mee uit de auto wereld. Dit betekend dat elke lug geheel naar eigen wens te ontwikkelen is.

Bij Bastion Cycles hebben ze software ontwikkeld waarbij de klant alle hoeken en vormen van de lug naar eigen inzicht en voorkeur kan aanpassen. Wanneer je dan in z’n geheel tevreden bent over je fiets, kan er in 3D worden geprint. De software die is ontwikkeld heeft de mooie eigenschap dat deze elke aanpassing vertaald naar het gedrag van de fiets. Wanneer je de hoeken kleiner maakt, waardoor de wielbasis automatisch korter wordt, zal een fiets nerveuzer gaan sturen. Bij Bastion Bikes wordt deze aanpassing direct weergegeven en zo kan je je eigen fiets, zoals je mag verwachten bij een custom fiets, samen stellen.

Een stap in de toekomst? of een stap te ver?

Meer info op www.bastioncycles.com

Bastion-Bikes-11Bastion-Bikes-04 Bastion-Bikes-06 Bastion-Bikes-07 Bastion-Bikes-08 Bastion-Bikes-03 Bastion-Bikes-05 Bastion-Bikes-02 Bastion-Bikes-09 Bastion-Bikes-10

Foto’s via Facebookpagina van Bastion Cycles en zijn gemaakt door theradavist.com