Helemaal verrast waren we niet toen het nieuws van de nieuwe Rapha fietsbrillen naar buiten kwam. We kregen de Rapha Reis bril namelijk een weekje of twee daarvoor al opgestuurd, samen met het nieuwe Rapha Pro Team Aero jersey. Kortom, veel nieuws in korte tijd bij Rapha en natuurlijk gingen we op pad met de Rapha Reis bril.

Retro en futuristisch

De bril is vernoemd naar de Coll dels Reis zoals we al schreven in het artikel tijdens de lancering. De bril die wij ontvingen heeft een wit frame met de ‘green’ lens. Ook werd er een tweede lens meegeleverd en dat is de ‘silver mirror’. Het frame heeft een heel minimalistische vorm, en in combinatie met de lens is de bril een combinatie van een retro look met futuristische lens.

de silver mirror lens

De retro uitstraling zit ‘m in het frame dat aan de voorkant een beetje doorbuigt terwijl hij wel ‘hoog’ boven de neus staat. Die golvende vorm zie je ook aan de onderkant van de lens. Het opstaande randje aan de onderkant van de lens en het feit dat hij ver naar de zijkant doorloopt geeft het een heel futuristische look. Ik weet niet of ze het er om doen bij Rapha, maar net als bij het Rapha Brevet Insulated Jacket krijg ik weer een sterke nineties vibe. Een bril die ook op een rave niet zou misstaan 🙂

Green of Silver mirror lens

De bril krijgt de kleurstelling white/green van Rapha en dat is dus de combi van het witte montuur met de groene lens. De lens is voor de heldere dagen en heeft volgens Rapha een lichtdoorlatendheid van 13%. Vanaf de buitenkant oogt de lens vrij donker en moet je goed kijken wil je de ogen van de drager willen zien. De bril heeft een prijskaartje van € 180,-.

Naast deze combi van montuur en bril, zijn er nog drie andere type lensen die je los kan bijbestellen. De silver mirror lens, die we er ook bij kregen, is de meest donkere lens voor de dagen met strak blauwe lucht en felle zon. Deze heeft een lichtdoorlatendheid van 10% en ligt daarmee het dichtst bij de green lens die in onze bril zit. Wanneer je de extra lens gelijk met de bril bestelt, betaal je hiervoor € 37,50. Bij het nabestellen van een lens is de prijs € 75,-. Naast green en silver mirror is er nog de rose lens met 18% licht doorlatendheid en de yellow lens voor de heel donkere en regenachtige dagen. De laatstgenoemde heeft een lichtdoorlatendheid van 83%.

Opvallend en helder

De bril is een opvallende verschijning, want vrijwel iedereen waarmee ik de laatste weken heb gefietst vraagt wat voor bril dit is. Vooral de spiegelende lens doet het goed, want iedereen ziet zichzelf in de weerkaatsing van de lens. De bril weegt 27 gram op onze weegschaal, en hij voelt stevig aan. Zoals ik al aangaf zit hij redelijk ‘hoog’ op je neus. Je kan onder de lens door kijken als je rechtop staat. Maar als je in de fietshouding zit, heb je daar juist geen last van. Een klein nadeel vind ik dat de bril bij sommige helmen tegen de rand zit. Bij slecht wegdek tikt de helm dan tegen het frame van de bril.

Het voordeel dat het frame, of de hele bril eigenlijk, zo hoog zit is dat je niet tegen het frame van de bril aankijkt. Je hebt ruim zicht, ondanks dat de lens niet zo hoog is. Bij de bril zit een extra neusstukje dat iets smaller is, zodat je de pasvorm op je neus kan aanpassen. Voor zit het standaard neusstukje het prettigs. Door de breedte van de lens sluit hij heel mooi aan rondom je hoofd. Hierdoor heb je ook geen last van rijwind achter de bril. Ook vliegjes of kleine beestjes heb ik er niet achter gehad tijdens het testen. Het futuristische opstaande randje ziet er goed uit en wellicht dat het in de windtunnel zijn voordeel kan bewijzen, maar het heeft geen invloed op het dragen van de bril.

Robuust en stevig

De eerste ritten heb ik met de green lens gereden, waarmee je goed zicht hebt. Ondanks dat hij op papier maar een lichtdoorlatendheid heeft van 13% heb je ook op de bewolkte dagen prima zicht. De silver mirror lens vind ik persoonlijk mooier, en hij is ‘maar’ 3% donkerder dan de green lens. Het wisselen van de lens is heel makkelijk. Je haalt de neusbrug eraf en trekt de lens naar beneden uit het frame. Het is fijn dat de bril zo robuust en stevig aanvoelt, dat je niet het idee krijgt dat je iets kapot kan maken.

Nu is het afgelopen periode niet heel vaak zonovergoten geweest, maar je merkt dat deze silver mirror lens dan iets meer zonlicht tegenhoudt. Het verschil tussen deze twee lenzen is zo klein, dat ook bij bewolkte dagen de silver mirror lens goed zicht heeft.

Specificaties

Rapha Reis fietsbril
Kleur: White – green
Extra lens: silver mirror
Prijs: € 180,-
Prijs lens: € 75,- (50% korting bij gelijktijdige aankoop fietsbril)

Conclusie

De Rapha Reis fiets bril is een opvallende bril, die erg comfortabel zit. Hij heeft een heel breed zichtveld en je vergeet al snel dat je deze bril draagt. De green en silver mirror lens zijn voor zonnige dagen, maar ook bij een meer bewolkte dag heb je hiermee goed zicht. Klein nadeel vind ik dat de bril hoog op je neus zit en sommige helmen daardoor op je bril tikken bij slecht wegdek. Maar dat is afhankelijk van welke helm je hebt. Qua prijs doet hij niet onder voor andere brillen uit het topsegment en qua kwaliteit en comfort past deze bril ook in die categorie. De looks moest ik zelf even aan wennen, maar opvallen doet hij zeker.

Via Rapha