De markt voor handgemaakte fietsen is klein, maar toch komen er steeds weer wat nieuwe namen bij. Zoals Bixxis, van niemand minder dan Doriano De Rosa.

Het is misschien een beetje een rare naam in eerste instantie, Bixxis. Het logo op het frame versterkt dat gevoel voor mij nog wat meer. Een beetje te strak of te technisch misschien. Het is maar een gevoel. Maar er zit wel degelijk een gedachte achter de naam van het merk dat Doriano De Rosa in 2015 startte. Tijdens zijn jaren in de werkplaats van zijn vader Ugo De Rosa heeft hij leren werken met staal. Profs waren kind aan huis en de hand van hun wensen maakten ze de frames op maat. In eerste instantie alleen met lugs, maar later had de introductie van TIG lassen grote invloed op hun werk. Daardoor konden ze lichtere buizen gebruiken en met verschillende diameters en vormen werken.

De komst van titanium in de fietswereld in het begin van de jaren negentig was een nieuwe uitdaging voor hem dat hij zich uiteindelijk helemaal eigen heeft gemaakt. En staal en titanium zijn ook de metalen die hij gebruikt voor zijn Bixxis fietsen. Niet precies hetzelfde zoals hij het leerde in 1975, maar zoals het past in de huidige tijdgeest. En daar komt de naam vandaan. Bixxis is een afkorting van “Biciclette Italiane per il XXI Secolo”, Italiaans voor “Italiaanse fietsen voor de 21e eeuw”.

Bixxis heeft momenteel twee modellen. De Prima van Columbus Spirit buizen en de Pathos van titanium. Beide TIG gelast en standaard met de carbon Falz voorvork van Pegoretti. Alle fietsen worden volledig door Doriano op maat gebouwd in de werkplaats net iets ten noorden van Milaan. Framesets beginnen bij ongeveer € 2.000,-.

Alle info bij Bixxis