Het jaar nadert z’n einde en links en rechts druppelen de nieuwe fietsen, tenues en overige nieuwsfeitjes voor 2014 binnen. Een opvallend stukje nieuws is dat afgelopen week de manager van Trek factory racing bekend heeft gemaakt dat Fabian Cancellara een aanval gaat doen op het werelduurrecord.

Cancellara staat bekend als tijdrijder en heeft 4 wereldtitels in deze discipline op zak. De laatste jaren is hij zich meer gaan specialiseren op de klassiekers en is hij op het gebied van tijdrijden toch voorbijgestreefd door o.a. Wiggins en Martin. Een ronderenner is hij nooit geweest en dat is een van de redenen dat hij in de periode na april (na de voorjaarsklassiekers) tijd gaat vrij maken om een aanval te doen op het werelduurrecord. Het werelduurrecord is op dit moment in handen van de Tsjech Sosenka met een afstand van 49,7 kilometer. Dit record stamt uit 2005 en is verreden op een fiets zonder aerodynamische aanpassingen. Een ‘oldschool’ baanfiets. Hiermee heeft Sosenka, Chris Boardman uit de boeken gereden die in 2000 het 28 jaar oude record van Eddy Merckx afpakte.

Toch zijn er in die periode tussen Merckx en Boardman/Sosenka vele pogingen gedaan, waarvan ook velen zijn geslaagd. Echter zijn deze pogingen gedaan op fietsen met aerodynamische aanpassingen. Sinds 2000 heeft de Internationale wielerunie hier de regels voor verscherpt. Dit heeft als gevolg dat er eigenlijk 2 werelduurrecords zijn. Het werelduurrecord en het record genaamd; UCI best human effort. De laatste categorie is met fietsen waarbij aerodynamische aanpassingen zijn toegestaan. Dit ‘officieuze’ wereldrecord is in handen van Chris Boardman met een afstand van 56,375 kilometer. Op onderstaande foto’s is het verschil goed te zien.

Veel meer dan de periode en de intentie om het record aan te vallen is er nog niet bekend maar ik ben erg benieuwd of ‘der Fabian’ het dan 8 jaar oude record uit de boeken kan rijden!

stroomlijn-fietsen

Gerelateerd