Na de lancering van de S-Works 7 schoenen voor op de weg kon je er vanuit gaan dat de offroad variant niet heel lang op zich zou laten wachten. En vanaf vandaag is het nieuwe topmodel ook verkrijgbaar. Qua schoen is dit de opvolger van de S-Works 6 XC en de evenknie van de S-Works 7 road, maar de naam is veranderd.

S-Works Recon is de nieuwe naam
S-Works verraad dat het om het topmodel gaat en met de naam Recon doelen ze op de vele offroad disciplines. Een naamsverandering omdat de letters XC, van de voorgaande modellen, doet vermoeden dat de schoen enkel geschikt is voor cross country mountainbiken. En dat is een misverstand. De S-Works Recon (en ook zijn voorlopers) lenen zich voor alle offroad disciplines, dus ook voor cyclocross, gravel en mountainbike marathons.

Qua technieken zal je veel herkenningspunten hebben met de S-Works 7 schoenen. Zo zullen de opvallende BOA S3 sluitingen direct opvallen. Deze sluiting werkt heel soepel en de schoen kan je met korte klikjes goed afstellen. Ook tijdens de rit zijn deze makkelijk te verstellen. De schoen heeft de meest stijve zool die Specialized ooit heeft ontwikkeld en bij de Recon is deze afgewerkt met een dikke rubber SlipNot zool. Ook zitten er aan de voorkant twee verwijderbare studs welke ik persoonlijk voor het lopen bij het veldrijden ideaal vind. In de zool zit een titanium plaatje voor de montage van alle soorten offroad cleats.

Roomy toe box
Het bovenwerk van de schoen voelt stug, maar zit wel erg comfortabel. De schoen is voorzien van Dyneema, zoals dat zo mooi heet, dat licht maar stevig is zodat de schoen goed aansluit rondom de voet, zonder dat dit na verloop van de tijd gaat oprekken. De voorkant heeft, zoals ze dit bij Specialized noemen, een ‘roomy toe box’. Hiermee doelen ze op een redelijk brede voorvoet waardoor je tenen lekker de ruimte hebben om te wiebelen. Zeker in de winter is dit erg prettig omdat je dan minder snel koude tenen krijgt. Op de voorkant van dit deel van de schoen is een ‘bumper’ geplaatst die je tenen en de schoenen beschermen tegen stoten.

De schoenen zijn nu verkrijgbaar in het zwart en begin volgende maand zal ook de rode uitvoering in Nederland beschikbaar zijn. Ze zijn verkrijgbaar in de maten 36 tot 48 en vanaf maat 38 zijn ze leverbaar in halve maten. De prijs van de S-Works Recon schoenen is € 349,90.

Meer info via Specialized