Één van de vele accessoires die uit de fabriek van het Duitse SKS komt is de tweede generatie Airchecker. Een klein, handzaam apparaatje waarmee je bandenspanning kan checken. Hij meet je bandenspanning dat met twee decimalen achter de komma wordt weergegeven op het schermpje.

De Airchecker heeft een klein formaat zodat het mooi in je handpalm past. De kop die erop zit is draaibaar en heeft twee aansluitingen. Voor Presta en Schrader ventielen. Het draaibare gedeelte heeft een kleine oranje knopje met de tekst ‘deflate’. Hier kom ik verderop nog op terug. De zijkanten van de Airchecker zijn van rubber zodat je goede grip hebt. De voorkant heeft een glanzende look met twee knoppen en een display. Een aan-knop en een mode-knop, waarmee je een aantal instellingen kan regelen. Aan de achterkant zit een klepje voor de batterij. Hij werkt op een CR2032 knoopcel batterij welke is meegeleverd. Wel even het beschermplasticje verwijderen van de batterij voordat je hem gaat gebruiken.

Check!
Als je de Airchecker aan zet hoor je een piepje en licht het beeldscherm oranje op. In het beeldscherm staat 0.00 BAR. Wil je overschakelen naar PSI kan je nog een keer op dezelfde knop drukken. Nadat je je ventiel hebt open gedraaid zet je de kop erop en zie je de cijfers in het beeldscherm veranderen. Je moet de kop er stevig, maar voorzichtig, opdrukken zodat er geen lucht kan ontsnappen. Als je een piepje hoort is de meting klaar en kan je aflezen wat je bandenspanning is. Dit blijft overigens in beeld staan wanneer je de Airchecker van je ventiel afhaalt. Heb je de instelling van BAR of PSI niet juist staan tijdens het meten is dat geen probleem. Nadien kan je door een druk op de knop zien hoeveel de spanning is in beide eenheden. Na gebruik kan je de Airchecker uitzetten of 30 seconden wachten totdat hij automatisch uitgaat. Het draaien van de kop maakt dat je het schermpje makkelijk kan aflezen of je nou rechts- of linkshandig bent.

Deflate
Op de kop van de Airchecker zit een klein oranje knopje waar ‘deflate’ op staat. Met dit knopje kan je de band ontluchten zodat je bij een te hoge bandenspanning deze kan corrigeren tot de gewenste hoeveelheid. Hiervoor moet je, na het meten van de bandenspanning, eenmaal op de ‘mode’ knop drukken om real-time meting te activeren. Je hoort een piepje en de getallen op het schermpje begint te knipperen. Als je het oranje knopje indrukt loopt er lucht uit de band en zie je de meetgegevens veranderen. Na een paar keer krijg je er handigheid in en kan je de banden eenvoudig op de gewenste spanning brengen. Wanneer je de real-time meting niet activeert kan je je band wel ontluchten, maar de meter blijft dan staan op het eerst gemeten resultaat.

Specificaties:
SKS Airchecker 2. Generation
Gemeten gewicht: 55 gram
Max. bar: 10.0 bar
Adviesprijs: € 24,99
Meer informatie via SKS

Tags: