Thijs Zonneveld is lang bezig geweest om een berg van formaat in Nederland uit de grond te stampen. Zijn idee was super, echter de uitvoering bleek onhaalbaar. Althans, daar ga ik vanuit aangezien ik er de laatste twee jaar niets meer over heb gehoord of gelezen. Maar in Nederland was er al wel een berg; nl. de VAM-berg. Toegegeven, het is geen Alpenreus waarbij je vijftienhonderd hoogtemeters onder je door ziet rollen, maar met een piek van 9% en een lengte van 500 meter is het toch een leuke toevoeging aan je route, mocht je in de buurt zijn.

Helaas, hoe graag velen dat ook willen, de VAM-berg was enkel opengesteld tijdens georganiseerde koersen. De ronde van Drenthe voor vrouwen keert hier bijvoorbeeld jaarlijks terug. Maar daar komt verandering in; de eigenaar van de berg stelt het terrein beschikbaar voor recreatie! De VAM-berg is een afvalstort waar vanaf de zomer van 2017 verschillende recreatieve routes worden geopend. Zo kan de racefietser straks over de berg rijden, komen er wandelpaden en ook mountainbike-routes zullen worden gerealiseerd in samenwerking met de gemeente.

Je zal er vaak voor op en neer moeten rijden, maar hoogtemeters trainen kan dan ook in het verder vlakke Noord-Nederlandse landschap! Onderstaand nog een zomercolumn van de NOS waarin de VAM-berg centraal staat.

Headerfoto via wijster.info