Sneller worden, wie wil dat nou niet? Dus toen wij een pakket van BES-T producten ontvingen waren we zeker nieuwsgierig. Ze beloven nogal wat namelijk! Meer kracht, beter uithoudingsvermogen en sneller herstellen, en dat door een crème die je uitwendig gebruikt. Volgens de verpakking is het 100% doping vrij, dus wat let ons.

What’s in a name?
Ik begin ietwat sceptisch aan de test, want het voelt toch een beetje als doping, ook al komt er geen injectienaald of bloedzak bij aan te pas. Over het algemeen is iedereen het er wel over eens dat aminozuren belangrijk zijn voor de opbouw en het herstel van je spieren. Ik kende echter alleen de variant waarbij je een pil inneemt of een shake drinkt om je amino-levels te verhogen. Smeren is nieuw voor mij. Ik probeer drie verschillende producten uit: de Endurance, Power en Recovery. Alle drie met een eigen samenstelling en een eigen doel dat eigenlijk al wel uit de naam af te leiden is. Ze hebben overigens wat meer gangbare producten voor fietsers in het assortiment zoals de Anti-Rub om irritatie bij wrijving tegen te gaan en de warming cremes, maar dan wel wat kouder gaan worden dan het nu is.

Smeren maar
Nu ben ik verre van een scheikundige of bioloog en ga ik louter op mijn eigen ervaring met de verschillende producten af. Tijdens verschillende soorten ritten heb ik gereden met zowel de Endurance als de Power variant. De handleiding is helder. Smeer zo’n 20 minuten voor je gaat sporten voldoende crème op je spieren totdat de witte kleur verdwijnt. Eerst plus: het ruikt lekker fris en je voelt wel direct een lichte tinteling in je benen.. er gebeurt dus in ieder geval iets. De set producten gaat mee op reis naar Frankrijk, ik wil dit jaar namelijk nog een berg beklimmen, en de Ventoux staat dus op het programma. Tijdens een kortere rit van zo’n 50 kilometer in de omgeving probeer ik de Power variant uit. Deze voelt iets dikker qua textuur en bevat vooral Arginine, 1 van de 22 aminozuren die bekend zijn en is bedoeld voor kortere ritten van maximaal 2 uur.

Behalve het prettige gevoel dat je bewust je spieren extra aandacht geeft voor de rit, merk ik tijdens de rit dat ik inderdaad lekker soepel klim en weinig last heb van kramp of vermoeidheid. Maar het was waar een relatief korte rit. De echte test is de beklimming van de Ventoux zelf. In Nederland kun je daar niet echt voor trainen natuurlijk, maar ik ben in redelijke vorm dankzij de meer dan 7.000 kilometers die ik al gereden heb dit jaar. Voor de klim gebruik ik de Endurance variant, die vooral het aminozuur Taurine bevat, dat je misschien weer kent uit energy drinks. Deze is zoals de naam al duidelijk maakt bedoeld voor langere ritten vanaf een uur of 2. Overigens zijn alle ingrediënten 100% natuurlijk volgens BES-T, dat voelt dan toch weer beter. Tijdens de beklimming van de Ventoux heb ik geprobeerd op te letten hoe mijn benen voelde, en ook ik hier moet ik toegeven dat ik minder vermoeide benen voelde dan ik verwachtte. Moeilijk is alleen te zeggen waar dit nu aan ligt. Had ik een goede dag, heb ik al voldoende aminozuren uit het eten de dag ervoor gehaald (zit vooral in melk, vlees en vis) of werkt de crème echt?

Even bijkomen
Tenslotte is er ook nog een Recovery variant. Deze bevat Glutamine en fijne zaken voor vermoeide spieren zoals munt, lavandin en kamfer en is bedoeld voor na je rit. Ook deze crème voelt lekker aan op de vermoeide benen en geeft een fris en licht tintelend gevoel. Ik ben over deze variant misschien nog wel het meest enthousiast omdat het vooral natuurlijke, bekende ingrediënten gebruikt. Het haalt de spanning van je benen die je misschien kent na een klim of een zware training, en bij dit product heb ik echt het gevoel dat het je herstel zeker helpt. Ik gebruik deze variant dan ook het meeste eerlijk gezegd. Misschien komt dit ook omdat je deze crème meestal zal gebruiken als je een wijdere broek aanhebt dan je lange fietsbroek. Want dat dat voelt bij beide andere varianten toch wat raar aan. Met een korte koersbroek heb je hier minder last van.

Wetenschappelijk testen
Omdat ik toch wel geïntrigeerd ben door de producten van BES-T en hun claims heb ik ook een paar keer een zeer wetenschappelijke test uitgevoerd. Het ene been wel insmeren met een product, en het andere been au naturel. Heel soms voel ik even verschil tijdens een rit, maar significant kan ik het niet echt noemen. Wat dan wel weer goed aanvoelt is de combinatie van de verschillende producten op het moment dat je vaker achter elkaar rijdt. En dan kan ik maar tot één conclusie komen, het lijkt te werken. Op de website staan verhalen van vooral kracht en duursporters die de producten ook gebruiken. Dit zegt me nooit zoveel eerlijk gezegd, maar na mijn testperiode kan ik wel zeggen dat ik het aan kan raden om het ook een keer zelf uit te proberen. Zelfs als het gebruik van de crèmes alleen een placebo-effect zou hebben, dan is het nog een interessante toevoeging aan je arsenaal aan legale doping.

Conclusie
Dit is misschien wel de moeilijkste review die ik ooit geschreven heb. Ik besef me dat je eigenlijk wetenschappelijk onderlegd moet zijn om over een product als dit te adviseren. Dat ben ik helaas niet. Ik heb het gevoel dat de crèmes iets voor je doen als je op de fiets zit, en vooral erna. Het meest duidelijke is het effect wanneer je meerdere dagen achterelkaar flink aan de bak moet. Het lijkt alsof inderdaad je spierherstel sneller gaat. Mocht je dus een meerdaagse wedstrijd of tocht op het programma hebben, dan zou de Endurance (€29.95 voor 250ml) mee kunnen. Ga je de baan op of crossen, dan zou ik de Amino Power (€29,95 voor 250ml) uitproberen omdat deze beter aansluit bij korte maar explosieve inspanning. De Recovery variant (€29,95 voor 250ml) is voor iedereen interessant omdat het meest duidelijke effect heeft op je spierherstel.

De BES-T producten zijn online te koop.

Bes-T-Amino-2 Bes-T-Amino-3 Bes-T-Amino-4