Het merk dat de veters weer terug heeft gebracht in de wielerschoen heeft niet stilgezeten. Ze lieten veel nieuwe producten zien tijdens de laatste Eurobike editie.

Dat er weer veters op fietsschoenen te vinden zijn, is grotendeels te danken aan Giro. En modeverschijnsel of niet, de veters zijn er nog steeds en ook andere merken gebruiken het bij hun schoenen. Het is wat minder praktisch dan zo’n draaischijfje, maar veters zijn licht en het smoelt goed. Bij Giro in ieder geval wel. En dat ze erin geloven is ook wel te zien. Bij hun nieuwe Knit collectie is hebben alle modellen veters. Geen klittenband of draaisluiting te vinden. Alleen bij de high-tech Prolight Techlace (in het rood/oranje verder naar onderen) wordt een combinatie van klittenband en veters gebruikt.

Maar even terug naar de Knit-collectie, want daarmee hebben ze wel iets nieuws. In wielerland althans, want er zijn al geruime tijd hardloop schoenen van onder andere Nike en Adidas die dit ook gebruiken. Ze geven zelf aan daar ook door geïnspireerd te zijn, maar een hardloopschoen verschilt nogal van een fietsschoen. Als je kijkt naar de tweede foto hieronder zie je dat het bovenwerk geen naden heeft, behalve bij de hiel. Het bovenwerk is eigenlijk een soort van breiwerk zoals je ziet. Net als bij hardloopschoenen is het grote voordeel hiervan het comfort dat het met zich meebrengt. Het sluit heel goed om je voet en voelt prettig aan. Om toch voor voldoende stevigheid te zorgen is er een intern ‘skelet’ verwerkt in het bovenwerk. Het bovenwerk is poreus, als je het zo mag zeggen, met veel gaatjes. Om toch enige bescherming tegen de elementen te kunnen bieden is het bewerkt DWR, een waterafstotende coating, terwijl de schoen wel goed moet blijven ademen en ventileren. De Easton EC70 carbonzool moet voor een efficiënte overdracht op de pedalen zorgen.

Er zijn Knit-versies van de Empire, Republic en (offroad) VR modellen van Giro, voor zowel mannen als vrouwen.

Prijzen voor de Knit-collectie: de Giro Empire E70 Knit (ook voor dames) zijn € 229,-, de Republic R Knit € 159,- en de Empire Knit VR70 € 249,- en wegen respectievelijk in maat 42,5 250, 310 en 380 gram per schoen.

Giro Prolight Techlace. 150 gram per schoen in maat 42,5!
Giro Empire ACC Reflective
Giro Empire SLX Charcoal

Matchy matchy
Net zoals je bij casual kloffie “moet” je ook bij je fietskleding erop letten dat het allemaal een beetje bij elkaar past. Giro helpt je daar graag bij, zo blijkt, want omdat ze alles voor de fietser hebben kunnen ze het ook op elkaar afstemmen. Hieronder zie je daar een paar voorbeelden van met de Mint/Midnight Floral collectie voor de vrouwen. Misschien is verzameling een betere naam. Handschoenen, helm, jersey en schoenen die zo bij elkaar passen. Om je nóg een beetje extra te helpen bieden binnen dezelfde verzameling ook nog alternatieven. Voor de mannen heeft Giro maar liefst zes van dit soort verzamelingen, voor de vrouwen 3.

Een voorbeeld van een van de ‘verzamelingen’ van Giro voor mannen: Black / White Dazzle
De Synthe MIPS is niet veranderd, behalve wat betreft kleuren, zoals deze Matte Black Firechrome

Nieuwe Vanquish MIPS helm
We hebben hem al even laten zien in het bericht over de Eurobike Awards, de nieuwe Vanquish helm. Opvolger van de Air Attack eigenlijk. Een aerohelm voor op de weg. Volgens Giro is de helm ‘sneller’ dan de Air Attack en de Synthe. De helm heeft een geintegreerde maar verwijderbare Zeiss lens en natuurlijk ontbreekt MIPS niet.

Gerelateerd