Iedere keer werden de GoPro camera’s beter en beter, maar er bleef mij altijd één ding storen: het beeld van de actioncams was toch vaak schokkerig door de bewegingen op de fiets. Daar lijken ze nu echt verandering in te hebben gebracht.

Zeker als de GoPro op de fiets was gemonteerd, dan werd het beeld vaak verpest door trillingen die ontstaan door de ondergrond. Ik werd er een beetje misselijk van soms zelfs. Maar daar lijkt nu dus verandering in te zijn gekomen met de Hero7 Black. Deze nieuwe GoPro heeft HyperSmooth, een elektronische beeldstabilisatie die de bewegingen analyseert in het filmpje en daar het beeld op aanpast. Het zou de vloeiendste beeldstabilisatie ooit zijn volgens GoPro.

Klinkt heel mooi natuurlijk, maar toch twijfelde ik er een beetje aan. De promotie filmpjes van GoPro zien er erg strak uit, maar je weet nooit helemaal hoe die tot stand zijn gekomen. Maar nu er beelden online verschijnen van gebruikers, blijkt het toch niet allemaal ‘mooie marketing praat’ te zijn. De beelden zijn een stuk vloeiender en rustiger om naar te kijken. Als je op Youtube zoekt op de combinatie GoPro Hero 7 Black en Cycling dan zijn er voldoende filmpjes vanaf de fiets om te laten zien wat HyperSmooth doet.

Naast de HyperSmooth heb je natuurlijk de slowmotion functies: in full-hd kun je het beeld 8x vertragen en in 4k is dat 2x. Let wel op, want wil je meer dan 2x vertragen dan zal de HyperSmooth functie niet meer werken en schakel je over op gewone stabilisatie. Bij 8x vertragen is er helemaal geen stabilisatie meer, omdat het met die snelheid ook niet meer nodig is. De GoPro is met stemcommando’s te bedienen. Handig voor als de camera op je helm zit. Ook leuk is de timelapse functie, voor het vastleggen van bijvoorbeeld een zonsondergang. Hieronder een overzichtje van deze en overige functies:

– HyperSmooth beeldstabilisatie
– Bedienen met stemcommando’s
– SuperPhoto (met automatische fotoverbetering)
– Streamen via Facebook Live
– Timewarp en Timelapse video’s
– 4K-video en 12 megapixel foto’s
– 8x slowmotion
– Bediening via touchscreen
– Gezichts-, glimlach- en scèneherkenning
– Verticale beelden opnemen
– Voorzien van GPS

Bij de GoPro zijn verschillende accessoires te koop om hem te gebruiken op je fiets. Je kunt de GoPro op de borst gebruiken met een GoPro Chesty, of op de helm met Helmet Strap Mount. En natuurlijk kun je de camera met een klem kwijt op het stuur, de zadelpen of de bovenbuis.

De GoPro Hero7 komt in drie versies, waarbij de Black de enige is die beschikt over HyperSmooth en de 8x slowmotion. De Silver en White hebben gewone stabilisatie en je kunt de beelden maximaal twee keer vertragen. Bij de White is daarnaast ook nog eens de maximaal resolutie 1080p, toch wat minder dan de 4k van de andere camera’s. De prijsverschillen zijn behoorlijk groot tussen de drie camera’s. Voor de Black betaal je: €429,95. De Silver heb je voor €329,99 en voor €219,95 heb je de White.

Meer info: bij GoPro

GoPro 7 Hero Silver

GoPro 7 Hero White