OORR is een project van de Australiër Tim Christian die, met het oog op de toekomst van o.a. zijn kinderen, sinds 2013 bezig is met de ontwikkeling van duurzame wielerkleding. Was het in 2013 enkel een wielerjersey voor mannen, gemaakt van gerecycled materiaal; is het tegenwoordig een project voor complete wieleroutfits inclusief technieken met koffiebonen, gerecycled plastic en een goed afgekeken werking van de kikkerhuid.

Toen ik de kleding en het merk op het wereldwijde web voorbij zag komen was mijn aandacht direct getrokken door het design van de kleding. Gedurfd, modern en opvallend. Verder onderzoek leert dat het dus een merk is dat nog in de beginfase is van het traject. Naast het feit dat het naar mijn mening erg mooie kleding is, blijkt het ook nog duurzaam en milieuvriendelijk te zijn. Toegegeven ik zou best wat beter aan het milieu kunnen denken af en toe en middels de kleding van OORR, wat overigens staat voor Out Of The Rat Race, zou dat het nuttige met het aangename combineren. Niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Maar hoe dan?!

Bij de ontwikkeling van OORR heeft Tim Christian alles vanaf ‘scratch’ gestart. Voor de stof is er een techniek gebruikt waar koffiebonen in zijn verwerkt. Klinkt in eerste instantie wat vreemd. Oké, wielrenners zijn koffieliefhebbers, maar om dit nou ook in je kleding te stoppen…. Maar de voordelen die dit met zich meebrengt klinken interessant. Zo zorgt het gebruik van koffiebonen in de stof ervoor dat je beter beschermt bent tegen de zon (UV), de stof droogt een keer zo snel en het voorkomt zweetlucht.

Dan de ‘frogskin’, ofwel kikkerhuid. Gezonde kikkers die in een ongezonde omgeving leven hebben peptiden op de huid die bacteriën doodt. Dit principe hebben ze nagebootst en in nanodeeltjes toegevoegd aan de stof. Deze nanodeeltjes zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om nare geurtjes te veroorzaken.

Om het nog aantrekkelijker te maken zijn de designs die gebruikt zijn door OORR ‘high-vis’, goed zichtbaar in het verkeer dus. Last but not least; OORR steunt het project Velohkaya. Een goed doel dat er naar streeft om kinderen in arme werelddelen toch het plezier van een actieve leefwijze, en dan uiteraard op de fiets, te laten ervaren.

Al met al een Kickstarterproject dat op veel vlakken een positieve bijdrage levert aan de toekomst en het milieu, maar daarnaast ook nog mooi en uiterst functioneel is, en dat met en vleugje koffie.

 

Gerelateerd

Tags: