De mensen die het wielrennen op de voet volgen zal het niet ontgaan zijn; de Muro di Guardiagrele. Afgelopen jaar zat deze al in het parcours van de Tirreno Adriatico, dit jaar weer. Dat ze in Italie altijd baas bovenbaas willen spelen dat is inmiddels bekend. Ze sturen renners over geitenpaadjes en zijn niet vies van een paar extreme klimmen of loodzware etappes. En zo dus ook afgelopen weekend op de zogeheten Strappo Guardiagrele.

Guardiagrele is een dorpje met nog geen 10.000 inwoners en een steile berg. Muro di Guardiagrele, ofwel; de muur van Guardiagrele. En dat het een muur is, is te zien aan de stijgingspercentages. De klim heeft een gemiddelde van 22.2% en piekt tot 30%. Zie het onderstaande grafiekje. Ook mooi om te zien is de afbeelding uit het roadbook waarin je kan zien dat de buitenbocht 20% stijging heeft en de binnenbocht 29%. En daar laten ze dan een peloton prof-renners naar boven fietsen, of lopen, of harken of….. Afgelopen jaar werd er al waanzin over gesproken en zagen we foto’s van renners die te voet naar boven moesten. Niet de minsten moesten daar van de fiets en slechts een enkeling kwam boven zonder af te stappen. De personen die wel bovenkwamen gingen zig-zaggend over de weg zodat het minder steil fietst.

Aangezien dit voor nogal wat spektakel zorgde destijds, hebben ze dit jaar de klim gewoon weer in een etappe opgenomen. En met finish berg-op (lees: muur-op). De klim is 610 meter lang, stijgt 133 meter en heeft zoals gezegd een gemiddeld stijgingspercentage van 22,2%. Renners gingen van start met een 34 tandwiel voor en een 28 achter en achteraf lees je reacties op twitter dat ze liever hardloopchoenen hadden gehad om naar boven te lopen. Is dit nou nog wielrennen? Is dit nou leuk?

Contador zig-zagde naar de overwinning. En wat dat zig-zaggen betreft; zie hier het strava segment van de Muro di Guardiagrele. Matteo Montaguti was gisteren (van de strava gebruikende prof’s) het snelst boven. Als je zijn klim analyseert kan je zien dat het blauwe bolletje van links naar rechts over de weg zwalkt, net als de renners. Volgauto’s werden niet over de klim gestuurd, jury wagens wel. En dankzij hulp en steun van de inwoners van Guardiagrele kwamen ze boven.

Een mooie foto-serie, gemaakt door Scott Mitchell i.o. van Team Sky

De slotkilometers van de etappe.

 

muur-di-guardiagrele3 muur-di-guardiagrele