Om te trainen in de avonduren zal je ook de komende periode nog afhankelijk zijn van goede verlichting. Sigma heeft met de Buster-serie een aantal verschillende lampen, met verschillende eigenschappen in het assortiment. Het getal dat achter de naam Buster staat, geeft aan hoeveel lumen deze lamp kan leveren.

Sinds kort hebben ze de Buster serie uitgebreid met de Buster 300 en de Buster 700. Een toevoeging aan de Buster 100, 200, en 600. Sigma heeft ook een Buster 2000 in het assortiment waarbij er, in tegenstelling tot de overige lampen uit deze serie, gebruik gemaakt wordt van een externe accu.

Buster 300
De Buster 300 is een heel compacte lamp, die zonder houder slechts 89 gram weegt. De houder weegt 23 gram, waarmee het totale gewicht uitkomt op 112 gram. Naast de houder en de lamp zit er in de verpakking nog een USB-kabel voor het opladen en een adapter om de lamp te installeren aan een action-cam mount. Doordat de lamp zo compact is zal dat ook probleemloos gaan. De reguliere houder maak je vast door deze rond je stuur te schroeven. Hiervoor zitten er netjes een paar rubbertjes tussen zodat er geen krassen op je stuur komen. Het kost wat meer moeite om deze houder te monteren, als je dit vergelijkt met een siliconen band. Maar deze manier van monteren is een stuk steviger dan een elastische siliconen band. De stevigheid van de houder vind je ook terug in het schuifsysteem waarmee je de lamp op de houder monteert. Dit gaat strak en kost misschien wat meer moeite dan je gewend bent, maar dit maakt de lamp wel stevig en erg degelijk.

De Buster 300 heeft 4 standen waarbij het aantal van 300 lumen de meest felle stand is voor deze lamp. In deze power mode gaat de accu zo’n 1,5 uur mee. 300 lumen verlicht ongeveer een halve rijbaan met een bereik van 70 meter. De knop waarmee je de lamp bedient, is tevens een indicator van de accu. Als deze groen brandt, heeft de accu tussen de 25% en 75% energie. Brandt deze knop rood, dan is er minder dan 25% accu over. Het geheel opladen van de accu gaat, met behulp van de USB kabel in ongeveer 3 uur. Naast de meest felle stand, kan deze lamp ook in de standaard mode (150 lumen) of de eco mode (70 lumen). Bij de standaard mode gaat de lamp zo’n 3 uur mee en de eco mode is goed voor ongeveer 6 uur verlichting. Laatste optie is de flashing mode, waarbij de lamp knippert en de accu zo’n 13 uur mee kan. Met 300 lumen heb je tijdens een rit op de weg prima licht, echter zal je rit dan niet langer dan 1,5 uur zijn vanwege de accuduur. De adviesprijs van de Buster 300 is € 39,95.

Buster 700
De Buster 700 is de grote broer van de Buster 300. Dit zie je in het gewicht en de prestaties. De vormgeving is iets hoekiger, maar toch redelijk vergelijkbaar. Het gewicht is zo’n 40 gram meer en daarmee is het ook zeker geen zwaargewicht onder de lampen. De Buster 700 geeft je meer licht opbrengst en een langere accuduur. Qua werking zijn beide lampen gelijk. Dit geldt voor het opladen, het monteren en de verschillende verlichtingsstanden. Bij de Buster 700 zit er alleen geen action-cam adapter in de verpakking, maar een helm-mount. Een velcro strap met kunststof houder waarop een action-cam mount zit om de lamp te monteren. Eigenlijk krijg je dus bij deze uitvoering wel een action-cam adapter, alleen zit deze bevestigd op de helm-mount. Ondanks dat je de helm mount met enkel een velcro strap vastmaakt, zit deze wel stevig. Het is wel een beetje priegelen om de bandjes door de ventilatie gaten van de helm te krijgen. Maar na twee keer monteren heb je daar wel handigheid in. Dit is ook een beetje afhankelijk van de helm.

De licht opbrengst van de Buster 700 is zoals gezegd meer dan bij de Buster 300. Deze lamp is feller en verlicht tot ongeveer 100 meter voor je uit. De accuduur bij de meest felle stand, 700 lumen (de power mode) is 2 uur. De standaard mode, waarbij de licht opbrengst 350 lumen is, geeft 4 uur licht en de eco mode voorziet je 8 uur lang van 150 lumen. Laatste stand is de flashing mode waarbij de accu het 18 uur volhoudt. Ook bij deze lamp kan je het percentage van de batterij aflezen aan de knop. Hierbij geeft het groene lampje een accuduur tussen de 31% en 70% aan. Een rood lampje betekent 30% of minder. Geen gekleurde knop betekent dat je batterij nog meer dan 71% aan energie bevat. Is de batterij volledig leeg, duurt het ongeveer 4,5 uur om hem volledig op te laden. De adviesprijs van de Buster 700 is € 69,95.

Op de site van Sigma Sport staat een ‘verlichtingsvergelijking’ waarbij er voorbeelden zijn van de lichtopbrengst van de verschillende lampen. Na het aanklikken van een van de lampen krijg je een foto van de lichtopbrengst en een beknopt overzicht van de eigenschappen van desbetreffende lamp. Hier wordt goed zichtbaar wat de lichtopbrengst is bij een bepaald aantal lumen.

via Sigma